CCOO demana al Consell de Mallorca que reivisi "immediatament" els protocols arran de l'escàndol de l'IMAS

El sindicat recorda que tant la Fiscalia com les forces policials "coneixien la problemàtica"

Comissions Obreres ha demanat aquest dimecres al Consell de Mallorca que revisi immediatament els protocols establerts entre les forces policials, la Fiscalia, els serveis socials corresponents i els responsables de la institució insular per lluitar contra l'explotació sexual infantil. El sindicat ha fet aquesta petició arran de l'escàndol dels 16 casos de prostitució de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials.

En aquest sentit, recorden que tant la Fiscalia com les forces policials "coneixien la problemàtica que existeix des de fa anys entorn de les persones que es dediquen a l'aprofitament sexual de menors en situació de fragilitat emocional". CCOO considera que les mesures preses "no són suficients" i que són "puntuals", en referència als "trasllats a la Península".

El Defensor del Poble investiga els casos d'explotació sexual dels menors de l'IMAS

Tot i això, la unió sindical celebra la creació d'una comissió d'investigació amb caràcter d'urgència i valora com a "fonamental" la coordinació de l'IMAS amb el Govern, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per tractar aquests casos. "S'ha de donar un nou impuls a aquesta comissió i s'han de revisar els protocols perquè siguin realment efectius", afegeixen.

"També cal recordar que els darrers estudis mostren un perfil de menor hipersexualitzat sota una deseducació sexual, basat en la pornografia, que vincula prostitució i pràctiques de risc i sexe violent com a fet normalitzador", alerta el sindicat. Sobre els joves tutelats per l'Administració, subratllen que "la responsabilitat recau sobre aquesta", que és el seu "garant".

En defensa dels professionals de l'IMAS, l'organització assenyala que no poden permetre que "les informacions de les darreres setmanes posin en el punt de mira el col·lectiu de professionals que treballen amb menors". Aquests, indiquen, "treballen des del compromís ètic i personal que moltes vegades va més enllà de jornades laborals i funcions pròpies del seu càrrec". Per això declaren que "no és just, ni adequat, dubtar de la seva professionalitat ni del seu compromís".

Escàndol per la prostitució de menors tutelats pel Consell de Mallorca

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF