Societat 01/02/2021

Els casos actius de covid-19 continuen davallant a les Illes, mentre augmenten les hospitalitzacions

Amb 122 víctimes, gener ha estat el segon mes més mortífer de tota la pandèmia

2 min
Una sanitària fa una PCR en un cribratge massiu.

La pandèmia de coronavirus ha provocat, aquest gener, 122 víctimes mortals a les Illes Balears, dues de les quals han estat notificades el darrer dia. Així, la Comunitat tanca el segon mes més mortífer després de tota la pandèmia. Només a l'abril la situació va ser encara pitjor: la Conselleria de Salut va informar de 137 defuncions.

Pel que fa a l'evolució dels contagis, continua la tendència descendent de la corba. Aquest dilluns hi ha 7.602 casos actius de coronavirus a l'Arxipèlag, 141 menys que diumenge. En 24 hores s'han fet 2.872 proves diagnòstiques –entre PCR i tests d'antígens–, s'han localitzat 137 persones infectades i la taxa de positivitat ha estat d'un 4,77%. A Mallorca s'han trobat 103 persones positives; a Eivissa, 33; a Menorca, una, i a Formentera, cap.

Als hospitals, avui augmenten els ingressos: hi ha 139 pacients a l'UCI (quatre més que ahir) i 427 a planta (15 més). Per illes, la situació sanitària continua molt complicada a Eivissa, on hi ha 22 pacients a unitats de cures intensives. Cal recordar que la setmana passada es varen haver de traslladar dos pacients crítics de Can Misses a Son Espases per la saturació de l'hospital. Els hospitals de Mallorca tenen 109 unitats actives (tres més que diumenge) i els de Menorca, sis (una menys).

D'altra banda, Salut ha informat d'un mort més per coronavirus a les residències, amb el qual són 246 les víctimes des del mes de març. De moment, hi ha 79 usuaris amb infecció activa a les residències –set més que ahir–, 69 dels quals estan hospitalitzats. Pel que fa als professionals d'aquests centres, n'hi ha 94 de contagiats, 14 menys que ahir. Quant al conjunt dels professionals sanitaris, 247 estan infectats i 395 estan confinats, ja sigui per contagi confirmat o per sospita d'infecció.

L'evolució de la incidència acumulada a 14 dies continua millorant: les Balears encadenen el vuitè dia consecutiu de davallades. Segons les darreres dades de Salut, és de 588,2 casos per 100.000 persones al conjunt de les Illes. Mallorca (325,66 casos per 100.000 habitants), Menorca (409 casos) i Eivissa (2.151,3) registren davallada en aquest índex, mentre que Formentera (1.098,2) en pateix un petit augment.

Arriben les vacunes de Moderna

Aquest dimarts està prevista l'arribada a les Balears de 900 vacunes contra el coronavirus de Moderna, que haurien d'haver arribat divendres. També arribaran les 5.850 de Pfizer, que també pateixen endarreriments, ja que haurien de ser a les Illes aquest dilluns.

En un principi, el Ministeri havia d'enviar aquesta setmana unes 1.000 vacunes menys per una reducció de la producció de l'empresa nord-americana, però finalment es complirà la tanda setmanal habitual. La novetat és que de cada vial se n'extrauran sis dosis –fins ara se'n treien cinc.

La previsió del Govern és acabar de vacunar amb la segona dosi els usuaris i treballadors de residències de gent gran. Seguidament, serà el torn de la segona dosi del personal sanitari. Cal recordar que la manca de producció ha fet que Salut hagi d'endarrerir la vacunació als grans dependents i els seus cuidadors, que havia d'iniciar-se aquesta setmana, i finalment es començarà el 8 de febrer.

stats