Un club de cànnabis, davant el tribunal: "Vàrem crear l'associació per evitar el mercat negre"

La Fiscalia demana set anys de presó i 318.000 euros de multa per al president, el secretari i el tresorer de l'entitat

L'Audiència de Palma jutja des d'aquest dilluns tres membres fundadors d'un club de cànnabis de Llubí. La Fiscalia demana set anys de presó i una multa de més de 318.000 euros per al president, el secretari i el tresorer de l'entitat, registrada amb el nom d'Associació Balear per a l'Estudi i Investigació del Cànnabis (ABEIC). Segons el Ministeri Públic, era una associació creada per "traficar" amb aquesta substància, una acusació que tots tres han rebutjat davant del tribunal, assegurant que va ser constituïda amb l'única intenció d'"evitar haver de recórrer al mercat negre per consumir-la", segons ha declarat el president d'ABEIC. El seu advocat en demana l'absolució. 

La Fiscalia demana set anys de presó per la creació d'un club sobre el cànnabis com a tapadora per vendre droga

La Fiscalia els atribueix un delicte contra la salut pública i un altre d'associació il·lícita. Durant l'intervenció policial que donà peu al judici, es requisaren un total de 81.370 quilos de cànnabis provinents de plantacions ubicades en sis finques diferents, amb un valor estimat de mercat de 84.870 euros, segons l'escrit d'acusació.

"Activisme" contra el "tràfic"

Els acusats s'han defensat argumentant que no es dedicaven a "traficar" sinó a "cultivar i consumir el cànnabis sempre dins el local" de l'associació i que s'encarregaven de fer "activisme" per impulsar la regulació d'aquesta substància. Uns altres membres del club que han estat citats com a testimonis són alguns dels impulsors de la ponència per a l'estudi del cànnabis que va acollir el Parlament balear durant aquesta legislatura, en qualitat de membres de la Federació d'Associacions del Cànnabis de les Illes Balears (FACIB), que aixopluga també l'ABEIC.

Tant el president com el secretari de l'entitat han subratllat, a més, que l'Ajuntament, la Policia Local de Llubí i la Guàrdia Civil de Santa Margalida estaven al cas de les activitats que desenvolupava el club i que "els informaven periòdicament d'algunes qüestions", especialment "quan els sorgia algun dubte legal". Un guàrdia civil ha confirmat davant l'Audiència que coneixia l'existència de l'associació, per bé que desconeixia on s'ubicaven les plantacions fins el dia que les requisaren. L'agent ha assegurat, amb tot, que tots els acusats "col·laboraren" en tot moment.

El fiscal, per la seva banda, també ha qüestionat el compliment estricte de les condicions del club –la prohibició de vendre droga o de consumir substàncies diferents al cànnabis, no entrar i sortir fumant del local o tenir una conducta violenta, entre altres mesures–, i ha sostingut que els acusats "distribuïen i venien a terceres persones les substàncies prohibides que tenien sota el seu poder", una afirmació que els processats han desmentit, tot explicant detalladament el funcionament intern de l'associació i assegurant que només cultivaven aproximadament una planta per a cada tres dels 115 socis de l'organització. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF