Societat 04/11/2020

Un brot de covid-19 a la residència Can Carbonell de Marratxí deixa 11 usuaris hospitalitzats

Els contagis gairebé es dupliquen en una setmana als centres per a la gent gran i passen de 44 casos actius a 80

E. N.
2 min
Una sanitària de Son Espases.

PalmaLa Conselleria de Salut ha detectat un brot de coronavirus a la residència de gent gran DomusVi Can Carbonell, a Marratxí, que, per ara, ha afectat 11 usuaris i tres treballadors. Tots els ancians contagiats estan hospitalitzats. El brot s'ha trobat gràcies a un cribratge preventiu que fa l'IMAS amb la Creu Roja a tots els centres de Mallorca.

Quant a la residència Reina Sofia d'Eivissa –que va ser intervinguda per Salut per contenir-ne els contagis–, 11 treballadors i 36 usuaris continuen amb el virus actiu. D'aquests, 14 estan ingressats a l'hospital i un total de 90 residents estan aïllats per haver estat en contacte estret amb algun dels positius. Al centre de dia Can Blai, a Eivissa, hi ha tres treballadors positius i cap usuari contagiat. Aquest dimecres comença un altre cribratge en aquest centre.

Si ens fixam en tot l'Arxipèlag, les infeccions a les residències de gent gran gairebé s'han duplicat la darrera setmana i han passat de 44 casos actius a 80. Els ancians hospitalitzats també augmenten: de 37 ingressats dimecres passat a 54 avui. Hi ha 46 professionals infectats (cinc més que la setmana passada) i s'han notificat dues defuncions, amb les quals ja són 180 els usuaris que han perdut la vida a les Balears des de l'inici de la pandèmia.

241 nous positius

D'altra banda, la Conselleria de Salut ha informat d'un mort amb covid-19 i 241 noves PCR positives en 24 hores, 90 més que les notificades dimarts. En total, s'han fet 3.321 proves la darrera jornada i la taxa de positivitat se situa en un 7,29%. Per illes, Mallorca és on s'han trobat més positius, amb un total de 168 nous casos, seguida d'Eivissa (42) i Menorca (11). A Formentera no s'hi ha detectat cap persona infectada més. Des de l'inici de la pandèmia, la Conselleria ha notificat al Ministeri de Sanitat un total de 19.455 casos positius.

Quant a la situació hospitalària, s'han registrat 193 ingressos a planta (28 més que ahir) i una persona menys a l'UCI. En aquest sentit, el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assegurat que no preocupa la situació a planta, però sí a l'UCI, perquè és molt més difícil que davallin els llits ocupats. Les xifres són similars a les de la setmana passada: prop d'un 7% dels llits a planta i un 17% dels llits a l'UCI estan ocupats per malalts amb coronavirus. Si miram per illes, Mallorca té 41 unitats actives; Eivissa, 5, i Menorca, 3. Per últim, hi ha 66 positius entre els professionals sanitaris de l'IB-Salut i 192 en vigilància per contacte estret amb positius.

stats