Societat 21/02/2018

Les dones de Balears cobren un 16,6 per cent menys que els homes

La bretxa salarial empitjora en el cas de les pensions i arriba al 33 i mig per cent

A. Solano
2 min
Xisca Garí exigeix l'Estat que compleixi la Llei de 2011 sobre igualtatd'oportunitats .

PalmaLa discriminació de les dones en el mercat laboral és un dels factors recurrents a les bretxes salarials i en les pensions. Les dones són les que pateixen la pitjor situació, amb uns salaris un 16,6 per cent inferiors als dels homes (3.894 euros menys a l'any). Així ho ha denunciat aquest dimecres la secretària de Polítiques Socials d'UGT, Xisca Garí, qui ha apuntat que en el cas de la bretxa de les pensions la situació empitjora, després de situar-se en un 37,35 per cent en el cas de les dones, la pensió mitjana de les quals se situa en els 706,44 euros, mentre que la dels homes és de 1.119,60 euros.

Pel que fa a les pensions inferiors a 500 euros, a les Illes les cobren un 73 i mig per cent les dones i un 26 per cent els homes, mentre que les que no superen els 707 euros són el 69,2 per cent de dones i el 30 per cent d'homes.

Garí ha exigit al govern d'Espanya que “es posi fi a aquesta discriminació, a més d'incidir en la "derogació de la reforma de les pensions del govern del PP" i "que es prenguin mesures per incloure la perspectiva de gènere en el càlcul de la pensió".

La segona comunitat amb la bretxa salarial més baixa de l'Estat

Les Balears, amb un 16,6 per cent, és la segona comunitat amb la bretxa salarial més baixa de l'Estat, després de Canàries, amb una bretxa del 14,3 per cent, segons la darrera Enquesta d'Estructura Salarial de 2015 de l'Institut Nacional d'Estadística.

“Som una de les comunitats amb menor bretxa salarial de l'Estat perquè el sou mitjà dels homes està per davall de la mitjana; és a dir, les diferències salarials són menors perquè els homes també tenen salaris baixos”, ha apuntat Garí.

Per sectors, la bretxa salarial al sector serveis és del 18,4 per cent, per davall la mitjana de l'Estat, que se situa en un 22 per cent, i inferior a la del sector industrial, que és del 19,36 per cent. Crida l'atenció que tot i que les Balears té un dels millors convenis d'hoteleria de l'Estat, les dones tinguin un sou inferior a la mitjana estatal en el sector serveis, i no obstant això, els homes la superin, la qual cosa UGT explica “perquè són els homes els que cobren els complements, a més de ser els que ocupen llocs de feina millor remunerats”.

Exigeix l'aprovació d'una igualtat salarial

Davant totes aquestes xifres i a la celebració, aquest dijous, del Dia de la igualtat salarial, la secretària de Polítiques Socials d'UGT ha criticat el govern espanyol “perquè ha postposat aquesta qüestió durant sis anys als Pressuposts Generals de l'Estat” i l'exigeix “que apugi al 60 per cent la base de càlcul de les pensions de viudetat per als majors de 65 anys que perceben una altra pensió pública”. En aquesta línia, Garí insta l'Executiu a aprovar la llei d'igualtat salarial, que inclogui “sancions exemplaritzants”, i demana que “la inspecció actuï d'ofici”, que el Pla d'igualtat sigui obligatori i es registri empreses d'a partir de 50 treballadors, i no d'a partir de 250”.

stats