El bosc urbà es podrà visitar aquest estiu

Els alumnes de l’Institut Joan Alcover sembren els primers arbres

El futur bosc urbà de Palma ja té els primers arbres. La previsió és que es finalitzi al llarg d'aquest estiu. Durant tot el curs, els alumnes de l’IES Joan Alcover i l'IES Ramon Llull i els tècnics de l’àrea de Model de Ciutat han impulsat el projecte 'Com es fa un parc?' per implicar l’alumnat en la construcció del bosc urbà.

Uns 25 alumnes de l'institut d’Educació Secundària Joan Alcover han iniciat el procés de sembra d’arbres al bosc urbà del canòdrom.

El director general d’Urbanisme, Gabriel Horrach, juntament amb l’aquitecte del projecte, Pere Soler, i la directora de l’IES Joan Alcover, Aina Llabrés, han explicat el procés participatiu amb joves que s’ha duit a terme durant el curs. “Hem fet xerrades amb els tècnics de l’Ajuntament que culminen amb la sembra d’arbres; ara, a més, els alumnes continuaran amb el projecte del velòdrom, en què explicaran la seva idea de com ha de ser el parc”, ha dit.

Horrach, per la seva banda, ha explicat que aquest projecte s’ha treballat durant el curs. “Els tècnics han explicat als alumnes com es dissenya un parc i ara ells participen en la construcció d’un espai públic de la ciutat; així, els projectes municipals passen de tenir una lectura més paternalista a tenir una relació de corresponsabilitat amb els veïns”, ha dit.

La segona fase, segons s'informa des de Cort, en l’àmbit del velòdrom, recollirà les propostes que han fet els alumnes per definir com volen que sigui el parc d'acord amb els criteris de participació en la presa de decisions establerta a través de la declaració de Palma Ciutat Amiga de la Infància per UNICEF.

Recta final de les obres del bosc urbà

Les obres del bosc urbà del canòdrom començaren el passat mes de juliol i la previsió és que finalitzin entre el juliol i l'agost d’enguany. El pressupost d’adjudicació de l’obra és de 853.050 euros, procedents de la Llei de capitalitat.

La parcel·la del canòdrom té més de 16.000 metres quadrats. El projecte preveu que s'hi plantin uns 280 arbres autòctons, com ara lledoners, pins, alzines, roures, blades, pollancres, oms, xiprers i oliveres. També s’ha projectat plantar milers d’unitats d’arbustos com mata, llorer, arboç, ginesta, estepa blanca i herba, entre molts altres.

Horrach ha destacat els sistemes de drenatge que incorpora el parc, que permetran que l’aigua de pluja s’autogestioni.

A més, es complementarà amb sistemes de reg amb aigua regenerada. “Serà un espai molt més fresc i la vegetació funcionarà molt millor”, ha dit. Durant els propers mesos, la previsió és plantar arbrat i arbustos i, posteriorment, incorporar-hi el mobiliari urbà.

S’establiran recorreguts perquè els vianants hi puguin passejar, s’eliminaran les barreres arquitectòniques per fer un parc accessible a tothom i es millorarà la connexió amb els carrers dels voltants. A més, es recuperarà el ramal de l’antiga séquia de la Font de la Vila.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF