Societat 23/01/2020

Els danys per la borrasca Glòria es concentren en el Llevant de Mallorca

Ones de més de deu metres, torrents desbordats, zones inundades, veïns desallotjats...

Ara Balears
3 min
Els danys per la borrasca Glòria es concentren en el Llevant de Mallorca

PalmaEl Llevant de Mallorca ha tornat a ser la zona més castigada per la borrasca Glòria. Després que la torrentada del mes d'octubre del 2018 deixàs les localitats costaneres en situació molt crítica i posàs fi a la vida de 13 mallorquins, la ressaca del temporal Glòria ha deixat per ara tres desapareguts a les Illes Balears i nombrosos defectes, que principalment afecten el Llevant de l'illa.

Ones de més de deu metres, torrents desbordats, zones inundades, veïns desallotjats... El temporal que ha arribat aquests dies a les Illes Balears ha deixat nombrosos desperfectes a la zona del Llevant. Segons les primeres estimacions, els municipis més afectats per les conseqüències meteorològiques de la borrasca són Sant Llorenç, Cala Rajada, Capdepera, s'Illot, Portocolom i Cala Millor. Les platges de la zona han quedat pràcticament sense arena, i els passejos costaners, destrossats. A més, les cases de la primera línia d'aquests municipis també han sofert nombrosos desperfectes i alguns veïns han hagut de llençar als fems tot el mobiliari i hauran de reformar els seus habitatges.

Imatge del passeig de Cala Ratjada

Tot i que encara s'estan avaluant les zones afectades per la borrasca, durant la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el batle de Sant Llorenç, Mateu Puiggròs, ha estimat que la reparació dels desperfectes al municipi costarà aproximadament 450.000 euros. Per la seva banda, Rafel Fernández (batle de Capdepera) ha assegurat que en el cas del municipi que dirigeix, el cost superarà el milió d'euros.

La batlessa de Son Servera, Natalia Troya, no ha xifrat el cost dels desperfectes causats pel temporal, però sí que ha remarcat l'estat en què han quedat les platges de s'Illot i Cala Millor. "És una imatge desoladora, les platges quasi no tenen arena". A més, Troya també ha informat que la platja de Cala Bona, la qual havien reformat per oferir un espai per a vianants i fer-la més accessible per a les persones amb discapacitats, ha quedat "destrossada" i s'haurà d'arreglar "completament".

Els danys per la borrasca Glòria es concentren en el Llevant de Mallorca

Davant la nova situació a què s'enfronta el Llevant del Mallorca, poc més d'un any més tard de la torrentada, el nou president del govern espanyol ha assegurat que s'ha de treballar políticament per "resoldre al més aviat possible aquesta situació tant per als veïns com per als comerços, ja que som a les portes de la temporada turística a les Illes". "No esperarem al Consell de Ministres del pròxim dimarts, sinó que demà mateix farem una reunió d'urgència per activar tots els mecanismes per poder impulsar les ajudes a particulars, empreses i administracions afectades", ha sentenciat Sánchez.

Davant aquesta situació, el Govern balear ha anunciat aquest dijous que demanarà a l'Estat declarar com a Zones Greument Afectades per Emergència de Protecció Civil els municipis de les Balears que han patit els efectes de la borrasca Glòria.

stats