Societat 04/04/2021

El bisbe de Mallorca defensa la presumpció d'innocència a l'homilia de Pasqua

La figura de Sebastià Taltavull es va posar en dubte quan se'l va vacunar prematurament en una residència on no vivia

2 min
El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, en una cerimònia religiosa a la Seu.

PalmaEl bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha fet aquest diumenge una defensa de la presumpció d'innocència en l'homilia de Pasqua que ha recitat a la Seu. Cal recordar que Taltavull ha rebut una onada de crítiques arran de l'haver-se vacunat prematurament, el 5 de gener, en una casa sacerdotal reconeguda com a residència on no viu habitualment. La polèmica el va fer demanar perdó per la confusió i el malestar que havia pogut causar que hagués rebut la vacuna.

En concret, Taltavull ha afirmat que Crist és una persona que "ha estat perseguida, detinguda, torturada, clavada a la creu fins a morir" i "s'ha identificat plenament" amb els qui "han estat i són víctimes del rebuig, del menyspreu, de la violència, de la injustícia i també dels qui són víctimes dels qui no creuen en la presumpció d'innocència". A més, ha fet una defensa dels "petits detalls d'amabilitat i tendresa" en la relació entre uns i altres, i de "l'amor a l'altre" independentment d'ideologies, diferències i aparences.

El bisbe també ha recordat el simbolisme de la festa de Pasqua, que commemora la tornada a la vida de Crist, "la font profunda de la nostra esperança" i ha defensat "una ecologia global" que faci sostenible "una economia de comunió al servei de cada habitant del planeta, acompanyada per un progrés social i moral que posi la persona i la vida com a primers valors".

La polèmica de la vacuna

Taltavull es va vacunar a principi de gener aprofitant que té un apartament a la residència de religiosos jubilats de Sant Pere i Sant Bernat, però viu al Palau Episcopal de Mallorca. Malgrat que Taltavull no formava part de la població diana que havia de rebre la vacuna en aquell moment -perquè estaven destinades als professionals sanitaris i interns de residències de gent gran-, se la va posar.

El Bisbat ho justificà dient que Taltavull té un apartament a la mencionada residència, al qual pot anar "en qualsevol moment". A més, assenyalà que "forma part del grup de convivència" del centre i que per això se'l va incloure en la llista, de manera que no s'hi va "colar" el seu nom.

Fonts de la Conselleria de Salut confirmaren a l'ARA Balears que les residències s'encarregaven de facilitar una llista amb les persones que havien de rebre la vacuna i que havien de ser usuaris o treballadors del centre. Però el bisbe no era ni una cosa ni l'altra.

El Bisbat mai ha confirmat ni desmentit si Taltavull es va registrar a la residència sacerdotal uns dies abans de rebre la primera dosi de la vacuna contra el covid-19. Únicament va emetre un comunicat en el qual el bisbe demanava perdó i lamentava la confusió que creà aquesta situació, ja que en cap moment va tenir la més mínima intenció d'actuar en contra del protocol establert per les autoritats sanitàries.

Tot i això, Taltavull, a 73 anys, ja ha rebut les dues dosis contra el covid-19. La darrera la va rebre el 27 de gener i tampoc entrava en el grup de població que l'havia d'obtenir. Estava destinada als majors de 80 anys i als professionals sanitaris que encara no havien estat vacunats.

stats