Societat 03/03/2021

Les Balears enduriran encara més el criteri per a l'entrada de turistes espanyols si baixa la incidència del covid-19

La consellera Patricia Gómez ha informat que la variant britànica ja provoca el 65% dels casos de coronavirus

3 min
Una passatgera a l'aeroport de Son Sant Joan

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, ha avançat que enduriran encara més el criteri per als turistes espanyols que arriben a les Balears si la incidència de coronavirus continua davallant. En aquest sentit, ha assegurat que la recomanació dels experts és exigir una PCR negativa als viatgers de territoris que tenen una incidència acumulada a 14 dies (IA14) per sobre dels 50 casos per 100.000 habitants, si aquest índex a l'Arxipèlag davalla dels 50 casos per 100.000 persones. Actualment, les Illes tenen una IA14 de 68 contagis i la previsió és que continuï reduint-se les properes setmanes.

Aquesta ha estat l'única mesura que ha concretat la consellera respecte de Setmana Santa, ja que encara s'estan definint les restriccions que s'acordaran a escala estatal, segons ha detallat Gómez després del Consell Interterritorial de Salut, en què es reuneixen el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. "El desig de la majoria de comunitats és perimetrar, però el debat encara està obert", ha afirmat. I ha afegit que "segurament passarà alguna cosa semblant com per Nadal, que moltes comunitats estaran perimetrades". Amb tot, la consellera ha precisat que "encara revisarem el pla de mesures dues vegades més abans de Pasqua".

Pel que fa als residents, continuarà habilitat el dispositiu de control als ports i aeroports. D'aquesta manera, els illencs que viatgen a l'illa des de la Península per les festes podran fer-se una PCR gratuïta al lloc d'origen. També podran optar pel test d'antígens en arribar o demanar cita en un punt covid-19 exprés per testar-se abans que passin 72 hores de l'arribada a l'Arxipèlag.

En el Consell s'ha abordat també el passaport de vacunació de la Unió Europea i Gómez ha assenyalat que "estam tots esperançats a poder-lo posar en marxa i que no només reculli dades de vacunació, sinó també haver passat la malaltia o haver-se fet una PCR". Ha valorat positivament "l'aposta que fa el govern d'Espanya pel certificat", que és "un instrument importantíssim per la mobilitat segura i la nostra principal font de riquesa".

Variant britànica

Malgrat que hi ha pocs nous casos de coronavirus -avui, se n'han detectat 40-, la incidència de la variant britànica del coronavirus augmenta. Si la setmana passada aquesta mutació era responsable del 40% dels casos a les Illes, ara aquest percentatge ha augmentat fins al 65%. Mallorca és l'illa on és més present la variant: genera el 70% dels positius. A Eivissa representa el 50% dels contagis i a Menorca només s'han trobat dos casos fins ara.

La responsable de Salut ha admès que els preocupa que hi pugui haver un augment de casos per l'amenaça de la variant britànica -fins al 70% més contagiosa- i la relaxació de mesures. Per aquest motiu, ha demanat a la població "especial cura i atenció quan practicam activitats de risc, com són les que comporten treure's la mascareta". "No ens podem permetre un altre tancament, no volem un repunt de casos i estam molt preocupats per una quarta onada", ha reblat.

Pel que fa a la vacunació contra el covid-19, ha avançat que la Comunitat rebrà 121.000 vacunes al llarg del mes de març, i que preveuen començar a vacunar persones d'entre 80 i 90 anys d'aquí a dues setmanes. De fet, aquest cap de setmana ja se citaran illencs d'entre 90 i 95 anys, perquè s'han rebut més vacunes de Pfizer de les que s'esperaven, i ha permès avançar el calendari.

D'altra banda, la consellera ha qualificat de "conservadora" la posició d'Espanya envers el fàrmac d'AstraZeneca. El Ministeri manté el llindar de la població diana fins als 55 anys, malgrat que "tot apunta que és eficaç també" per sobre d'aquesta edat. Amb tot, ha afirmat que "Espanya vol mantenir un criteri de prudència" però que el tema està en debat. Per acabar, ha valorat el fet que, des de diumenge, no hi hagi cap nou positiu entre usuaris de residències de gent gran. "És un èxit rotund de la vacunació", ha conclòs.

stats