Coronavirus

Espanya es resisteix a vacunar els més grans de 55 amb AstraZeneca

Darias al·lega el principi de “prudència” tot i que Alemanya i França la posaran a més grans de 65

i
Ot Serra
2 min
La vacuna d'Oxford/AstraZeneca.

A Europa hi ha països que comencen a desmarcar-se i estableixen excepcions a l’estratègia de vacunació, però Espanya no. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va rebutjar de nou ahir administrar la vacuna d’AstraZeneca a persones de més de 55 anys, a diferència del que ja han decidit que faran estats com Alemanya i França. En roda de premsa després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, Darias va defensar el procediment establert perquè es regeix pel principi de “prudència”. La ministra va apostar per “anar al costat de l’evidència científica” i va recordar que l’assaig clínic del laboratori era amb persones de menys de 55 anys d’edat. El criteri és administrar-la al grup de població amb què s’ha demostrat eficaç.

En la reunió del Consell Interterritorial de Salut algunes comunitats autònomes van defensar ampliar la franja d’edat, entre les quals Catalunya i la Comunitat de Madrid. Dimarts, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va demanar que s’estengués fins a les persones de menys de 65 anys per així accelerar el ritme de vacunació. “No té sentit tenir una mestra de 30 anys vacunada i que una de 62 anys, amb més risc, no ho pugui estar”, va dir.

Darias va anunciar ahir que dilluns arribaran 538.900 noves dosis d’AstraZeneca, però de moment no s’administraran a persones de més de 55 anys. Amb tot, la ministra va deixar la porta oberta a un futur canvi recordant que la posició del ministeri no és inamovible, tal com es va concloure en les reunions de la comissió de salut pública. Qui sí que ja ha canviat de decisió és Itàlia i també França, que dimarts va anunciar que vacunaria amb AstraZeneca les persones de fins a 75 anys amb malalties preexistents. Fins ara ho feia a les de menys de 65. Per la seva banda, el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, va anunciar ahir que faria la mateixa proposta a l’agència reguladora de les vacunes del país per a més grans de 65 anys, atès que les dades recopilades pel Regne Unit demostren que per a aquest grup d’edat també “funciona bé”. Aquesta setmana també s’ha conegut que Àustria i Dinamarca van comprar vacunes al marge de l’estratègia europea. Darias va marcar-hi distàncies i va defensar la “fortalesa” de l’actuació coordinada de la UE.

stats