Un local balear, entre les 112 inspeccions contra el frau al sector del moble

L'Agència Tributària ha posat en marxa una operació per investigar 119 societats i 38 persones físiques a 15 comunitats autònomes

L'Agència Tributària ( AT ) ha posat en marxa aquest dijous una operació contra el frau fiscal en el sector de la fabricació i comercialització de mobles que ha suposat 112 registres a diversos locals, un dels quals a les Balears, segons Efe. A través d'un comunicat, l'agència ha explicat que l'operació Iroko ha duit a terme inspeccions a 119 societats i 38 persones físiques, com socis i administradors de les empreses investigades, a 15 comunitats autònomes. Les actuacions s'han fet en el moment d'obertura dels locals i la Inspecció Tributària i les unitats d'Auditoria Informàtica han accedit a la documentació, la informació comptable i els sistemes informàtics. 

L' AT  inicià una anàlisi del sector davant el creixement experimentat per aquest negoci des del 2013, que va permetre detectar que algunes societats manipulaven la comptabilitat d'existències amb l'objectiu de controlar els beneficis declarats i 'dissimular' així l'ocultació de vendes, com ha informat Efe. A més, l'Agència també tenia indicis de l'ús de 'software' d'ocultació per manipular tant les existències com les vendes reals. Els locals inspeccionats estan ubicats a Andalusia (34), Catalunya (20), el País Valencià (16), Aragó (6), Madrid (6), les Canàries (6), Galícia (5), Castella i Lleó (5), Múrcia (5), Astúries (3), Extremadura (2), les Balears (1), Cantàbria (1), Castella - la Manxa (1) i la Rioja (1). 

Les actuacions que s'han fet són de caràcter administratiu, de manera que no impliquen detencions. Han participat en l' operatiu 400 funcionaris de l'àrea d'Inspecció amb el suport d'agents policials i 120 funcionaris de Vigilància Duanera. L' AT  ha recordat que la intenció és permetre descobrir el frau fiscal i transmetre un missatge per afavorir el compliment tributari voluntari. 

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF