Societat 18/02/2022

Els autors del ciberatac a l'IB-Salut van accedir a 30.000 expedients personals

La investigació continua oberta amb l'objectiu d'esbrinar quina informació van obtenir

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu

Els pirates informàtics que van entrar a la xarxa interna de l'IB-Salut van accedir a un total de 30.000 expedients personals de residents a les Illes Balears. Les primeres investigacions del ciberatac han destapat que l'atac no va afectar l'activitat assistencial, i que els hackers no només van accedir a informació dels pacients, sinó que l'atac també haurà afectat dades del personal treballador del Servei de Salut de la Comunitat Autònoma.

Segons ha avançat Última Hora i ha pogut confirmar l'ARA Balears, els pirates informàtics van aconseguir accedir a una part dels expedients. De fet, actualment es creu que només tingueren accés a les llistes d'espera i als consentiments informats, però no aconseguiren accedir a les fitxes personals dels pacients i treballadors.

Cal recordar que la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va assegurar que es va poder frenar l'atac perquè l'oficina de seguretat "se'n va adonar de seguida" i per evitar que els hackers poguessin consultar més informació es varen veure obligats a restringir l'ús d'internet i varen haver de canviar les contrasenyes dels professionals. La investigació policial del cas continua oberta i ara els esforços se centren a descobrir si els autors del ciberatac van aconseguir les credencials d'alguns dels 30.000 expedients als quals va afectar l'atac.

Ara, l'IB-Salut està estudiant la possibilitat d'obrir un canal de comunicació entre el servei i els pacients i treballadors per permetre'ls esbrinar si el seu expedient personal és un dels afectats pel ciberatac.

stats