Societat 05/07/2020

Les arribades als aeroports de les Illes es multipliquen per 12 en un mes

Mentre que el primer cap de setmana de juny s'hi van registrar 39 aterratges, aquest dissabte i diumenge es preveu que n'hi hagi 495

A. T.
3 min
Prop de mig miler de vols operaran a les Illes aquest diumenge

PalmaContinua en ascens l'arribada de vols a les Balears. Gairebé mig miler ho faran aquest diumenge entre els tres aeroports de l'Arxipèlag, on hi ha 493 operacions programades entre entrades i sortides. Pera aquest primer cap de setmana de juliol s'espera que operin 984 vols amb les Illes, xifra que dista molt de la de fa un mes. Mentre que entre aquest dissabte i diumenge s'espera que hi arribin 495 avions, el primer cap de setmana de juny només se n'hi van registrar 39, xifra que ara es multiplica per 12.

El cap de setmana ja va començar divendres amb una previsió de 443 connexions i va ascendir a les 491 dissabte. Concretament, el darrer dia de la setmana aterraran a les Illes 247 vols, 154 dels quals seran internacionals i 93 de l'Estat. A l'aeroport de Son Sant Joan de Palma s'espera que hi arribin 327 vols en dos dies, la majoria dels quals seran internacionals: 242.

En canvi, el cap de setmana del 6 i 7 de juny només van aterrar 23 vols a Palma, 11 a Eivissa i 5 a Menorca. Cal tenir en compte també que el nombre d'avions procedents de l'estranger que van aterrar a les Illes durant aquests dos dies va ser de 6, i tots ho van fer a Mallorca. Ara, un mes després, aquesta dada ha augmentat fins als 410, nombre total d'aterratges internacionals que s'esperen per a aquest cap de setmana.

Per aeroports, es preveu que aquest diumenge arribin a Son Sant Joan 161 vols –114 d'internacionals i 46 de l'Estat– i que en surtin 160 –113 d'internacionals i 47 de l'Estat–. A l'aeroport d'Eivissa estan programats 118 vols, amb 59 arribades –28 de l'Estat i 31 d'internacionals– i 59 sortides –també amb 28 de l'Estat i 31 d'internacionals–. Les previsions per a Menorca són de 27 arribades –18 de l'Estat i 9 d'internacionals– i 27 sortides –18 de l'Estat i 9 d'internacionals–.

Aquest primer cap de setmana de juliol enceta l'inici d'una temporada turística marcada pel coronavirus i la inestabilitat laboral i econòmica de treballadors i empreses. Segons les previsions del Govern balear, aquest estiu podrien arribar a les Illes uns cinc milions de turistes, quasi un 50% menys dels que arribaren a l'Arxipèlag l'any passat. El pla pilot, la reobertura de les fronteres i l'arribada dels turistes britànics han provocat un gir en les previsions de la temporada turística a les Illes. Cal recordar que les primeres xifres que plantejà el Govern a l'inici de l'estat d'alarma apuntaven que aquest estiu només s'arribaria a un 25% de la facturació del 2019, però la reactivació del mercat turístic obre les portes a un nou escenari per al sector.

Davallada dels preus

Aquestes xifres es registren coincidint pràcticament amb la data en què s'espera que els preus dels vols es normalitzin. La patronal de les agències de viatges, Aviba, preveu que això passi a partir de dia 10 de juliol. "Les companyies aèries van augmentant els vols de manera escalonada i a poc a poc els preus s'aniran normalitzant", apuntava aquesta setmana el president d'Aviba, Xisco Mulet. Les aerolínies que fan les rutes entre les Balears i la Península han incrementat el preu dels bitllets més d'un 50% des del final de confinament, segons apunta la Fundació Gadeso en una nota.

En aquest sentit, fonts de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge apunten que "sí que hi ha hagut una tendència a apujar els preus", però que amb l'obertura de fronteres això "s'anirà normalitzant perquè també hi haurà més vols". Així i tot, recorden que "estan en contacte amb la Direcció General d'Aviació Civil perquè estigui atenta a aquestes pujades, especialment en el trajecte entre Barcelona i Menorca", atès que durant les darreres setmanes s'hi ha detectat un encariment dels preus.

stats