Societat 10/05/2020

Armengol ofereix les Balears per fer una prova pilot d'una aplicació de rastreig de contactes de contagiats

La presidenta ho anuncia just després que es publicàs que la primera aplicació del Govern contra el covid-19 exposava les dades dels ciutadans

Ara Balears
2 min
Francina Armengol durant la reunió telemàtica amb Pedro Sánchez

PalmaLa presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha explicat aquest diumenge que l'Executiu està treballant amb una aplicació mòbil de rastreig de contactes de contagiats del virus covid-19 i que ha proposat al govern espanyol fer una prova pilot a l'Arxipèlag de l'aplicació que finalment es triï a escala estatal. Ho ha dit durant la compareixença que ha fet després de la reunió telemàtica amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents de la resta de comunitats autònomes.

Armengol assegura que "fa un temps" que el Govern treballa amb l'Institut Científic de les Illes Balears (IFISC) i amb la Fundació Balears d'Innovació Tecnològica (BIT) per "trobar una eina tecnològica per fer rastreig de contactes, amb l'objectiu de millorar la detecció de possibles contagis de coronavirus". Tot i així, la presidenta ha admès que, per ara, no té cap resposta de Sánchez.

Segons Armengol, l'aplicació amb què treballen és un sistema "respectuós amb la privacitat de les persones, que no comparteix ni la ubicació ni dades personals, i és el que es vol utilitzar en diferents països de la Unió Europea". Segons el que va dir, faria servir el Bluetooth dels mòbils per determinar els contactes de proximitat. L'anunci l'ha fet just l'endemà que l'ARA Balears publicàs que la primera aplicació que va presentar el Govern contra el coronavirus, Clinicovery, exposava les dades personals dels ciutadans. Tenia una vulnerabilitat que va obligar a retirar l'eina just quinze dies després que es presentàs.

"En alguns territoris", segons la presidenta, la futura aplicació de control de contactes "podria estar operativa el mes vinent". Armengol ha afirmat que "tant Alemanya com Anglaterra" fan feina amb aquesta aplicació, i que des de l'Executiu consideren que "és la més adient". Per això ha comentat a Sánchez la necessitat "d'Espanya de sumar-se a aquesta nova eina tecnològica, que hauria de ser coordinada amb totes les comunitats autònomes" i la mateixa "que utilitzin els països propers". Tot i així, destaca que Madrid "encara no ha pres una decisió sobre quina creu que és la més convenient".

stats