Societat 05/06/2020

Ara sí, dilluns totes les Illes seran a la fase 3

La població de Mallorca, de Menorca i d'Eivissa podran gaudir d'una major flexibilitat en les mesures per prevenir el contagi del covid-19

Ara Balears
3 min
Gent al carrer passejant per Palma en l'època de retrocés de la pandèmia de covid-19

PalmaMallorca, Menorca i Eivissa passaran a la fase 3 aquest dilluns. Segons ha informat l'ens autonòmic públic IB3, després de la negativa de la setmana passada, el govern espanyol ha decidit autoritzar l'avanç en la desescalada de les tres illes. D'aquesta manera, a partir d'aquest dilluns, 8 de juny, les Illes Balears, completament, estaran a la tercera fase del desconfinament.

Cal recordar que dia 26 de maig el Govern balear ja va demanar que l'Arxipèlag complet passàs a la fase 3, però el govern espanyol decidí que només Formentera avançàs de fase. Davant la negativa, aquest dimecres l'Executiu balear reiterà la seva petició i aquest cop sí que ha rebut l'autorització del govern espanyol per entrar a la fase 3.

Aquesta setmana la presidenta, Francina Armengol, va explicar el perquè es va demanar passar a la fase 3 anteriorment i també va assegurar que el fet que no es permeti l'obertura de l'oci nocturn en aquest moment de la desescalada va ser una petició de les Illes Balears.

Què es pot fer a la fase 3?

Es podran circular per l'illa o unitat territorial de referència, però els grups haurien de ser d'un màxim de 20 persones, excepte en el cas de persones convivents.

No quedarà reservada cap franja horària a col·lectiu, encara que s'hauran d'extremar les mesures de seguretat i higiene amb els grups considerats vulnerables al covid-19.

Les terrasses a l'aire lliure poden obrir al 75% de la capacitat i es permet el consum a la barra sempre que s'hi garanteixi la distància de seguretat.

Turisme

Als hotels i allotjaments turístics es permet l'obertura al públic de les zones comunes sempre que no superin el 50% de l'aforament. Pel que fa a les activitats turístiques, es flexibilitzen les condicions per a la pràctica d'activitats de turisme actiu i de naturalesa amb grups de fins a 30 persones.

Locals comercials, mercats i centres comercials

Podran obrir-se els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals amb independència de la seva superfície útil d'exposició i venda, sempre que se'n limiti l'aforament al 50%. S'establirà un horari d'atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

Es permet també l'obertura al públic de les zones comunes i recreatives dels centres comercials, encara que se'n limita l'aforament al 40%. A més, l'aforament dels locals i establiments comercials que hi estiguin situats es fixa en un 50%.

En el cas dels mercats ambulants es garantirà la limitació a la meitat dels llocs habituals o autoritzats. Els ajuntaments podran, en aquest cas, augmentar la superfície habilitada o establir nous dies per a l'exercici d'aquesta activitat.

Cultura i centres recreatius

L'activitat dels cinemes, teatres, auditoris, circs d'envelat i espais similars d'espectacles podran desenvolupar l'activitat sempre que disposin de butaques assignades prèviament i no superin la meitat de l'aforament autoritzat a cada sala.

Es permet fer activitats culturals a les biblioteques i museus sempre que no se superi el 50% de l'aforament autoritzat. I en matèria d'esports, es permeten els entrenaments de caràcter mitjà en lligues no professionals federades, a més de la celebració d'espectacles i activitats esportives.

Es podran obrir els centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament màxim del 50%. I també es permet la reobertura dels casinos, establiments de jocs col·lectius de doblers i d'atzar, salons de joc, salons recreatius, rifes i tómboles i locals específics d'apostes, sempre que no se superi el 50% de l'aforament permès i es compleixin les mesures d'higiene i prevenció previstes en l'ordre.

Activitats de lleure

Quan les activitats de lleure dirigides a la població infantil i juvenil es duguin a terme a l'aire lliure, s'haurà de limitar el nombre de participants al 50% de la capacitat màxima habitual, amb un màxim de 200 participants, incloent-hi els monitors. I quant tinguin lloc en espais tancats, s'haurà de limitar el nombre de participants a un terç de la capacitat màxima habitual amb un màxim de 80 participants.

Noces i enterraments

Les vetles es podran fer a tota mena d'instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim de 50 persones en espais a l'aire lliure o de 25 en espais tancats, siguin o no convivents. La participació en la comitiva per a l'enterrament o comiat per a la crema de la persona morta es restringeix a un màxim de 50 persones, entre familiars i afins.

Les cerimònies nupcials podran fer-se ja sigui en espais a l'aire lliure o tancats, sempre que no se superi el 75% de l'aforament i, en tot cas, un màxim de 150 persones en espais a l'aire lliure o de 75 en espais tancats.

stats