Societat 11/08/2021

Ampliació de residències i un centre de menors nou: així distribuirà Afers Socials els 64 milions d'euros de Brussel·les

És la primera vegada que els fons europeus se centren en l'àmbit social, segons la consellera Fina Santiago

2 min
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, i el conseller de Fons Europeus, Miquel Company.

PalmaLa consellera d'Afers Socials i Esports del Govern balear, Fina Santiago, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, han confirmat aquest dimecres en roda de premsa que el Govern ja ha tancat el conveni amb el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 perquè les Balears rebin 64.319.015,57 euros dels fons europeus per destinar-los a l'àmbit social. Les condicions estableixen que l'import s'ha de repartir en tres anualitats –entre el 2021 i el 2023– i que procediran del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

Aquests més de 64,3 milions d'euros es materialitzaran en diversos àmbits. Les actuacions previstes inclouen ampliar les places residencials i de centre de dia, reforçar la teleassistència, implementar la història social única i crear un centre per a menors tutelats. "Per primera vegada, Europa ha incorporat els serveis socials com a sector de la reactivació econòmica", ha celebrat Santiago en aquest sentit. "Un 10% de les persones treballa en serveis del benestar, segons la mitjana dels països europeus, però a Espanya la xifra està per damunt del 5%", ha lamentat la membre de l'Executiu.

Concretament, Afers Socials preveu destinar 33,2 milions d'euros a la construcció de 430 places residencials i de centres de dia per a persones amb necessitat de cures de llarga durada, i reformar 264 places de residències públiques de les Balears amb 8,6 milions d'euros. A més, es reforçarà amb 6,4 milions d'euros el servei de teleassistència domiciliària i noves tecnologies per afavorir que les persones grans quedin al domicili habitual.

Un 21% per als consells insulars

Per altra banda, Santiago ha anunciat que es destinaran 7,5 milions d'euros a la creació –per mitjà de construcció, adquisició o reforma– d'un centre per a persones sense sostre i un altre per a menors tutelats. També pretenen fer invertir 7,4 milions d'euros en la implementació d'una Història Social Única Electrònica, amb informació del Govern, els consells i els ajuntaments. Els 0,9 milions d'euros restants es destinaran a la promoció i millora de l'accés als serveis socials.

Una de les condicions del Ministeri era que "els ens locals gestionassin almenys un 15% d'aquests fons", ha indicat Santiago, de manera que el Govern ha decidit que els consells insulars disposin d'un 21% del pressupost, atès que tenen competències en residències, menors i persones sense sostre.

stats