Societat 16/03/2021

Amnistia Internacional demana a Bèlgica que no entregui Valtònyc a Espanya

El país que acull el raper avaluarà si és aplicable avui una llei del segle XIX que considerava delicte les injúries al rei

ARA Balears
1 min
Valtonyc

Amnistia Internacional reitera el suport a Valtònyc i demana a Bèlgica que no l'extradeixi. Segons explica l'organització que defensa els drets humans, el Tribunal Constitucional de Bèlgica té previst avaluar si és aplicable avui una llei belga del segle XIX que considerava que les injúries al rei són delicte. "El que dicti el Tribunal Constitucional belga tindrà conseqüències sobre els procediments legals amb relació a Valtònyc", que podria ser extradit de Bèlgica a Espanya, adverteix en un comunicat Amnistia Internacional. L'associació troba que Bèlgica ha de "complir amb les seves obligacions de drets humans" protegint Valtònyc i deixant que quedi al país en lloc d'extradint-lo a Espanya, on ha estat condemnat a penes de presó "per haver exercit el seu dret a la llibertat d'expressió".

L'associació aprofita l'ocasió per demanar a Bèlgica i Espanya que "reformin aquestes lleis", ja que considera que "penalitzar les injúries a la Corona és una restricció il·lícita del dret a la llibertat d'expressió". Així, considera que les paraules del raper estan protegides pel dret a la llibertat d'expressió, "encara que alguns les considerin ofensives". "Qualsevol limitació d'aquest dret s'ha d'interpretar de manera molt restrictiva", afirma Amnistia Internacional, que demana també a les autoritats espanyoles que retirin l'ordre de detenció europea contra Valtònyc.

L'Audiència Nacional va condemnar el raper mallorquí Joan Miquel Arenas, Valtònyc, a 3 anys i mig de presó per injúries a la Corona, un delicte d'amenaces i enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes en les lletres d'alguns dels seus temes musicals. El raper va exiliar-se a Bèlgica, on resideix des del 2017, per evitar entrar a la presó.

stats