Societat 02/07/2018

La normativa que obliga a cobrar les bosses de plàstic tindrà uns efectes mínims, segons Amics de la Terra

L'entitat celebra la nova norma, però remarca que es tracta d'un avanç "molt tímid" i que "s'hauria d'anar cap a un ús més sostenible dels nostres recursos"

Ara Balears
2 min
Prohibida la distribució gratuïta de les bosses de plàstic en tots els comerços Des del 31 de març es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament  a domicili de qualsevol material plàstic en els punts de venda de mercaderies o productes

PalmaLa normativa que obliga tots els comerços a cobrar per les bosses de plàstic d'un sol ús entrà en vigor aquest diumenge, 1 de juliol. Amics de la Terra Eivissa ha celebrat la notícia en un comunicat, però ha volgut destacar que els efectes positius seran mínims, que es tracta "d'un avanç molt tímid i que s'hauria d'anar molt més enllà, cap a un ús més sostenible dels nostres recursos".

L'entitat subratlla que, malgrat els avenços de la nova normativa, que permet que les bosses de plàstic se substitueixin per bosses compostables o biodegradables, aquests només canvien un problema per un altre. "Les bosses compostables requereixen sis mesos per descompondre's i condicions molt específiques, i si arriben a la mar no hi ha cap garantia que no afecten negativament la fauna marina", afirmen.

"Tot indica que els efectes positius de la normativa seran mínims, cosa demostrada sobradament en altres països on fa anys cobren les bosses d'un sol ús. Si la quantitat que es cobra és poca, la gent continua demanant bosses i oblida les alternatives, com senallons, bosses de tela, etc.", es lamenten els ecologistes, els quals recorden que la contaminació de la mar amb plàstics procedents de diversos productes d'un sol ús "ja és molt greu". Segons Amics de la Terra, les previsions elaborades per la Fundació Ellen McArthur indiquen que si no es canvia el model de consum i generació de residus plàstics, el 2050 hi haurà més plàstic que peixos en els oceans."Si realment volem reduir la producció de residus de plàstic i els seus impactes negatius, fa falta eliminar tots els plàstics d'un sol ús", hi insisteixen.

En aquest sentit, Amics de la Terra valora molt positivament la nova Llei de residus de les Illes Balears, actualment en tramitació. Defensen que va més enllà de la llei estatal i pretén avançar la data de prohibició de les bosses de plàstic a gener de 2019, mentre que a partir de l'1 de gener de 2020 preveu la prohibició de la venda de plats, coberts i tasses de plàstic i safates d'aliments.

stats