Publicitat
Publicitat

El sector alimentari alerta que apujar l'IVA posaria en perill 155.000 llocs de treball a Espanya

Un estudi calcula que aplicar el tipus general del 21% als aliments suposaria una despesa addicional de 600 euros per llar

La proposta d'apujar l'IVA a Espanya que van llançar el grup d'experts al govern espanyol en l'anomenat 'informe Lagares' ha topat aquest dimecres amb la resposta del sector alimentari, que calcula la pèrdua de fins a 155.000 llocs de treball a Espanya si els aliments passen a tributar el tipus general del 21% en comptes del reduït, ara del 10%.

Apujar l'IVA, suposaria un càstig a les butxaques dels consumidors que pot arribar als 600 euros de despesa addicional anual per llar. En un moment de feblesa del consum, han avisat les patronals del sector d'aliments, begudes i restauració, una mesura com aquesta pot torpedinar la recuperació econòmica.

L'estudi presentat al saló Alimentaria de Barcelona _encarregat per la Federació d'Indústries d'Aliments i Begudes (FIAB), l'Aecoc, l'Anged i la Federació Espanyola d'Hosteleria, entre d'altres organitzacions- calcula que un possible increment afectaria a pràcticament tres quartes parts de la compra.

Els números de l'estudi, preveuen una reducció de l'activitat productiva d'entre el 4 i el 6% per part de les empreses, que equivaldria a gairebé 23.000 milions d'euros que no es facturarien i que, per tant, provocarien la destrucció de 155.000 llocs de treball a tot l'Estat.

A més a més, la pèrdua de les arques públiques via impostos que es deixarien d'ingressar oscil·laria entre els 2.000 i els 3.000 milions.

És per això, que el sector ha fet una crida a l'executiu espanyol perquè la reforma fiscal que acabi aprovant sigui un conjunt de mesures que no atemptin contra el consum i la reactivació de la demanda.

Els sectors de gran consum (indústria, distribució i comerç) així com la restauració són estratègics per a l'economia i estan actuant com a motors de la recuperació, han reivindicat les organitzacions.