Societat 10/03/2021

Les algues

Les algues són molt més que una nosa quan ens banyem al mar. Aquest organisme marí es coneix popularment com la verdura del mar, i encara que al Mediterrani no tenim gaire costum de menjar-ne, hi ha qui apunta que les algues seran l’aliment del futur

2 min
Les algues

Organismes 

Les algues són uns organismes marins que aprofiten la llum del sol per fer la fotosíntesi. Temps enrere se les havia considerat una planta, però avui dia ja no es descriuen així. N’hi ha de molts tipus, però se solen agrupar en tres grans grups: les verdes, les brunes i les vermelles. D’algues n’hi ha a tots els mars i oceans del planeta.

Algues al plat

Encara que al Mediterrani hi habiten milers d’espècies d’algues, no tenim costum de menjar-ne. Als països asiàtics, en canvi, les algues són una part important de la dieta. En mengen sobretot a la Xina i el Japó. 

Un gust nou

Les algues no són un aliment que agradi a tothom. En menjar-ne per primera vegada, sorprenen per la seva textura i el seu fort regust de mar. Si mai n’has tastat, pots començar per l’alga nori, que té un gust més suau i agradable. La trobaràs als makis japonesos.

El menjar del futur

Les algues es poden conrear als mars i oceans, i per això en el futur poden convertir-se en un aliment fonamental a tot el planeta. I si s’aconseguís produir-ne de manera eficient, fins i tot podrien ajudar a pal·liar la fam als països menys desenvolupats.

Els pulmons del planeta

A tots els oceans hi ha microalgues o algues microscòpiques, conegudes com a fitoplàncton. Són tan petites que no arriben ni a un mil·límetre, però tenen una funció primordial: a més de ser una base de la cadena alimentària marina, produeixen la meitat de l’oxigen alliberat a l’atmosfera.  

A la cuina i a la pell

Per les seves propietats, les algues també es fan servir en la indústria. L’agar-agar, per exemple, serveix per preparar gelatina. I els fabricants de cosmètics les fan servir per elaborar cremes per a la pell.  

Vocabulary

  • Algae: algues
  • Size: mida
  • Giant: gegant
  • Thrive: desenvolupar-se
  • Saltwater: aigua salada
  • Freshwater: aigua dolça
  • Land: terra

stats