Societat 16/03/2021

Els alemanys podran venir per Setmana Santa a Mallorca però els peninsulars no

El touroperador TUI duplica els vols previstos per cobrir la demanada durant les vacances de Pasqua

3 min
Aeroport de Palma

"Els alemanys estan desesperats per venir a Mallorca. Volen veure el sol", asseguren fonts del touroperador TUI, que ha notat com s'han disparat les reserves a l'illa per Setmana Santa. La situació del coronavirus a les Balears és esperançadora –amb una incidència acumulada de 41,2 casos per cada 100.000 habitants– i les portes de l'Arxipèlag estaran obertes als turistes alemanys durant la Setmana Santa, però no als peninsulars. Totes les comunitats estaran tancades perimetralment del 26 de març al 9 d'abril, llevat de les Balears i les Canàries, i Alemanya ha tret els dos arxipèlags de la llista de zones de risc per la pandèmia. Això ja s'ha fet notar: el cap de setmana passat TUI va fer el doble de reserves a Mallorca que el mateix cap de setmana del 2019. Fonts del touroperador ho qualifiquen d'una explosió de demanda "impressionant", tot i que també recorden que fa dos anys es podia reservar en qualsevol moment i no hi havia restriccions. "Passarem d'uns 80 vols setmanals a 160 per Setmana Santa", assenyalen fonts del touroperador alemany, i també creixen les reserves per a l'estiu.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ja va comparèixer divendres amb el conseller delegat de l'aerolínia Eurowings –la marca de baix cost de Lufthansa–, Jens Bischof, minuts després que l'Institut Robert Koch de virologia llevàs les Balears del llistat de zones de risc. "En les darreres setmanes les nostres reserves s'han multiplicat per tres, i Mallorca n'ha estat la principal impulsora", va dir Bischof, malgrat que Negueruela va voler rebaixar l'entusiasme i va destacar que l'objectiu del Govern ara és "recuperar l'activitat turística després de Setmana Santa", durant la temporada alta. Cal recordar que l'executiu alemany encara reclama "prescindir de qualsevol viatge que no sigui realment necessari", segons ha declarat aquest dilluns mateix el portaveu, Steffen Seibert, qui ha remarcat que "llevar una advertència no representa una invitació a viatjar".

Així i tot, sembla que la cautela dels polítics no frenarà l'arribada de turistes. La companyia RIU, que fins ara a Mallorca només tenia obert un hotel, i amb pèrdues, ja té reserves per omplir-lo durant Setmana Santa i té previst obrir-ne un altre, el Playa Park. Fonts de la companyia mallorquina assenyalen que les perspectives "són positives", encara que prefereixen actuar amb cautela perquè "fer una reserva i cancel·lar és gratis" i el mercat encara és "molt volàtil".

Segons el diari alemany Süddeutsche Zeitung, Eurowings ampliarà la seva oferta a Mallorca a partir del pròxim cap de setmana i programarà 300 vols addicionals per les vacances de Pasqua. Segons aquesta publicació, el primer avió cap a Mallorca el varen enlairar des d'Hamburg diumenge dematí, i ja anava ple amb 153 passatgers. Els altres tres vols del mateix dia tampoc no tenien seients lliures. El Bild destaca que, ara que els contagis estan pujant a Alemanya, existeix "el risc que la infecció es propagui", tot i que els viatgers alemanys encara han de presentar el resultat negatiu d'una PCR a l'Aeroport de Palma.

La llista de països des d'on s'exigeix una PCR per entrar a Espanya encara inclou Alemanya, i es revisarà el 28 de març. Fonts de la Conselleria de Salut veuen molt poc probable que aquesta situació canviï perquè les xifres, a Alemanya, estan empitjorant. I el Govern també assegura que els turistes que passin uns dies a Mallorca durant la Setmana Santa hauran de complir les mateixes normes que els residents a l'illa. Cal recordar que durant aquest període de vacances no es podrà reunir més d'una unitat de convivència als domicilis, i dues als bars, amb un màxim de quatre persones per taula. Pel que fa al compliment d'aquestes normes, Negueruela ha apel·lat aquest dilluns a la responsabilitat de turistes i empresaris, encara que també ha assegurat que el Govern informarà els visitants de les restriccions vigents a les Balears.

El que sí que canviarà per als turistes serà l'horari de tancament dels bars i restaurants dels hotels. Mentre que els residents trobaran tancats aquests negocis al carrer a partir de les cinc de l'horabaixa, als hotels estaran oberts per poder donar el sopar als clients. El conseller de Turisme ha reiterat i insistit que "les restriccions són per a tothom, residents i estrangers", i ha recordat que els ciutadans de les Balears es poden allotjar en hotels "amb les mateixes condicions" que els turistes.

stats