Pensament
Societat 09/05/2023

Alcúdia Pensa!

El festival com a referència els festivals de filosofia més consolidats que s’han desenvolupat a l’estat espanyol des del 2014

5 min
Alcúdia Pensa!

PalmaAquest passat 4 de maig va finalitzar la segona edició del festival de filosofia Alcúdia Pensa amb la presentació d’un llibre de qui us escriu, titulat A l’ombra de la filosofia (Lleonard Muntaner Editor, 2023). Aquesta cloenda literària és un bon moment per descriure, fer anàlisi i balanç de l’experiència viscuda i compartir també els aprenentatges adquirits, per si poden ser inspiradors per a altres docents, centres i altres col·lectius de persones interessades a divulgar la filosofia fora de les aules.

D’entrada, i per contextualitzar, es pot dir que el projecte Alcúdia Pensa neix el curs 2021-2022 promogut pel departament de Filosofia de l’IES Alcúdia, amb la finalitat de treure la filosofia al carrer i recuperar els espais públics per pensar i reflexionar. El festival Alcúdia Pensa pren com a referència els festivals de filosofia més consolidats que s’han desenvolupat a l’estat espanyol des del 2014 ençà, com són els festivals de Madrid i Barcelona, i creix modestament sota la seva ombra, a la vegada que se situa al mateix nivell que altres iniciatives a escala local, de recent implantació, com Inca Pensa i Manacor Pensa, i que tenen en comú que els docents impulsors pertanyen a l’Associació Filosòfica de les Illes Balears (AFIB), una entitat que vetlla per prestigiar i defensar la filosofia dels atacats que ha patit des de la política a través de les diverses reformes educatives.

El primer festival celebrat a Alcúdia va donar veu i visibilitat a les dones filòsofes, per compensar el biaix de gènere i la manca de presència de les filòsofes en el currículum oficial de la LOMQE encara vigent a 2n de Batxillerat, convidant Laura Llevadot a donar a conèixer les interpretacions feministes de textos clàssics, com l’Antígona de Sòfocles, i a exposar la violència masclista representada per la diferència sexual, explicada en el seu llibre Mi herida existía antes que yo (Tusquets, 2022), entorn de la qual va estructurar la seva intervenció. L’escenari elegit per impartir les seves ponències va ser el teatre romà d’Alcúdia, amb la intenció que l’alumnat fos conscient que el lloc natural de la filosofia era històricament l’àgora, un espai públic del qual va ser expulsada, que no hauria d’haver abandonat mai, i al qual se l’ha de retornar. Prèviament, el departament de Plàstica havia elaborat un logotip indentificatiu del festival, que es va imprimir en camisetes que serviren d’obsequi per agrair la implicació dels docents.

La gastronomia i la mort

Els eixos temàtics de l’edició d’enguany han estat la gastronomia i la mort, i s’han concretat en la realització de diversos tasts filosòfics que han maridat la filosofia amb la cuina, conduïts pel filòsof Eduardo Infante, que han tingut com a destinataris tant alumnes de Batxillerat com també la població adulta. La idea d’impulsar un tast amb plats filosòfics va venir de la lectura del llibre Gastrosofía (Rosamerón, 2022), d’Eduardo Infante i Cristina Macía, una història singular de la filosofia explicada a través de la cuina i la gastronomia, que descriu les preferències i manies culinàries dels filòsofs, i ofereix un conjunt selecte de receptes, que el departament de Filosofia va seleccionar i el departament de Cuina i de Serveis de l’institut s’encarregà d’elaborar i servir, una combinació de plats dolços i salats que es varen degustar, entre els quals hi havia croquetes de carabassí i formatge, nacatuli, pasteli, pa de pessic de Bordeus i vainilla blancmange. Cada plat tenia un cartell elaborat pels alumnes amb informació sobre al·lèrgens (si contenia gluten, llet, lactis, ous, diòxid de sofre, fruits secs, etc). Mentre es feia la degustació, es podien escoltar talls musicals representatius de les èpoques en què vivien els filòsofs, seleccionats i comentats per part de professorat del departament de Música. A més, la sala estava ambientada i decorada amb les siluetes a tamany natural de la filòsofa antiga Teano de Crotona i dels filòsofs Michel de Montaigne, René Descartes i Immanuel Kant, elaborats per alumnes guiats per docents del departament de Dibuix.

Altres activitats que completaren el festival foren un passeig mortal guiat pel departament de Socials a través dels punts del municipi relacionats amb la mort, així com també un concurs de fotografia per donar resposta visual a la pregunta: què és la mort?, amb fotografies fetes pels alumnes de 1r de Batxillerat, que s’exposaren al vestíbul de l’institut i premiades a través d’un jurat popular, amb obsequis com camisetes i clauers amb la imatge del festival, elaborats amb la impressora 3D per iniciativa del departament de Tecnologia.

D’altra banda, la difusió del festival va ser a càrrec d’alumnes voluntaris de 1r de Batxillerat, que s’encarregaren d’elaborar i distribuir els cartells de les diferents activitats i d’informar-ne la ciutadania mitjançant una taula informativa instal·lada als carrers d’Alcúdia, fora d’horari escolar, i en la qual s’interactuava amb el públic a través de jocs filosòfics elaborats pels mateixos alumnes a partir de l’adaptació de jocs populars i de taula, com l’Oca, el Tabú, el Memory i diversos jocs visuals i de cartes. D’aquesta manera, els alumnes es converteixen en protagonistes del seu aprenentatge i transmissors dels coneixements adquirits. Els alumnes també van documentar les activitats fent fotografies i cròniques periodístiques per donar a conèixer el festival a la comunitat educativa a través de les xarxes socials. El festival va ser seguit per la ràdio municipal, Alcúdia Ràdio, i per periodistes de mitjans digitals i de la premsa forana de la comarca pertanyents a Diari de Balears i Sa Plaça, respectivament.

És important remarcar que les activitats fetes formaven part de diverses situacions d’aprenentatge i la programació didàctica de la matèria de filosofia, i han estat avaluades pels docents de Filosofia i també pels alumnes implicats.

Valoracions positives

Les valoracions finals del segon festival han estat molt positives. Una de les claus de l’èxit és la implicació de les institucions municipals, l’Ajuntament d’Alcúdia i, molt especialment, de l’equip de l’àrea de Patrimoni. També hi ha contribuït en gran mesura a la bona acollida, la gran capacitat de feina assumida voluntàriament pels diferents departaments del centre, i naturalment, ha estat clau disposar del suport incondicional de l’equip directiu. També ha estat un gran encert plantejar el festival des d’un enfocament transversal i interdisciplinari i la implicació dels alumnes en tot el procés, el disseny, el desenvolupament i l’avaluació del projecte. En definitiva, es pot dir que s’ha generat una il·lusió col·lectiva per continuar amb aquesta iniciativa. A hores d’ara, ja estam pensant en el proper festival, que mirarà de posar en relació la ràdio amb la filosofia a través d’un taller de ràdio, que contribuirà a posar en funcionament i reforçarà la implementació a l’institut d’una ràdio escolar, amb el convenciment que des de l’àmbit educatiu es pot fer molt per establir vincles amb la ciutadania que donin valor a la filosofia.

stats