Societat 02/12/2019

Balears, primera en creixement d'inversió en recerca... però no surt de la coa

Les comunitats dediquen a R+D, de mitjana, el triple de percentatge del PIB que hi destinen les Illes

Maria Fuster
2 min
Descobreixen que bloquear una proteína podría ser útil en infeccions, alzhéimer o metàstasis

PalmaLes llles Balears varen assolir l'any 2018 el màxim històric d'inversió en recerca i desenvolupament (R+D), amb 128,5 milions d'euros. Això significa, segons l'INE, que és la comunitat autònoma que més creix en inversió en aquest àmbit, amb un increment d'un 13,2%, respecte de l'any anterior. Així i tot, les Balears continuen a la coa en R+D: hi destinen un 0,4% del PIB, mitjana estatal és del triple i arriba a un 1,24%.

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March ha remarcat aquest dilluns el compromís del Govern a continuar incrementant la inversió en aquesta àrea. Les Illes, l'any 2017, ja varen ser també capdavanteres en inversió. "No estam obsessionats a deixar de ser els darrers, estam obsessionats a continuar creixent", ha assenyalat. March també ha incidit que dins aquest àmbit "no hi ha miracles, l'actuació ha de ser més com de pluja fina, que no hi hagi baixades i pujades."

Un dels increments significatius del 2018 ha estat el de les persones que treballen en recerca. Balears va contractar el 2018 un 21,8% més de personal investigador que l'any anterior. Un total de 2.685 persones es varen dedicar a la investigació en innovació. La secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Universitat, Agustina Vilaret, ha destacat la importància d'augmentar no només la inversió, sinó "el mecanisme que la fa funcionar, que és la part humana". Vilaret ha remarcat que les dades "són molt positives i evidencien la feina continuada de legislatura anterior".

Agustina Vilaret, secretària autonòmica d'Univesita, Recerca i Universitat, el conseller Martí March i el director general Josep Lluís Pons

El director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons, ha recordat el problema de finançament que tenen les Illes Balears per poder accelerar aquest procés de donar un pes major a l'R+D dins l'economia balear. "El que fa més inversió de l'Estat és una comunitat autònoma amb un sistema de finançament propi.", ha assenyalat. Així i tot, es mostra optimista i destaca que "la Fundació COTEC, que ha realitzat una anàlisi de la situació des de l'entrada de la crisi, assenyala que Múrcia i Illes Balears són les que més han crescut des de l'època precrisi." Pons creu que queden moltes coses per fer, però que l'avanç és més que constatable, ja que, assegura, poques comunitats presenten unes xifres tan bones com les de les Illes.

Segons ha detallat Pons els pressuposts de 2020 preveuen dos nous projectes de l'àmbit de la recerca finançats a través de l'ITS: una convocatòria de beques de mobilitat per a becaris predoctorals i per a postdoctorats, per valor de 850.000 euros i la creació de la Unitat de Cultura Científica per apropar la ciència a la societat, amb una inversió de 600.000 euros. A més, hi ha prevista una inversió de 961.000 euros en ajuts per a la formació de personal investigador i 748.000 euros per a dinamitzar recursos del sistema de Ciència i Tecnologia, entre d'altres

Programes de foment de la recerca

Alhora cal destacar que per a l'any 2020 la Direcció General de Política Universitària i Recerca té previst incrementar el 2020 les ajudes per fomentar la recerca a través de Talent i del programa d'impuls a l'excel·lència. El programa Talent inclou un total de 38 ajuts, dels quals 10 són per a la formació de personal investigador (FPI) a centres o unitats de recerca i desenvolupament tecnològic ubicats a Balears, 2 per a la formació de personal investigador empresarial (FPI-E) a empreses ubicades a Balears, 5 ajuts (1 més que el 2019) per al programa Margalida Comas per a joves investigadors, 5 del programa Vicenç Mut per a investigadors sèniors i la nova incorporació del programa Vicenç Mut Estabilitat que suposa 3 nous contractes per investigadors post doctorals que ja hagin finalitzat el Margalida Comas i 12 per a la contractació de tècnics de recerca En total es destinaran 4.244.000 € en convocatòries plurianuals competitives en aquest programa.

Dins el programa Talent el 2020 s'incorpora una convocatòria de Borses de viatges amb tres modalitats: per becaris predoctorals en actiu, per investigadors post doctorals en actiu i per doctorats que hagin llegit la seva tesi (fins a tres mesos d'estada). En el cas de l'impuls a l'excel·lència es dona continuïtat als projectes propis de recerca amb una nova convocatòria de 1.500.000 euros. Actualment s'està preparant una nova convocatòria per finançar organització de congressos i activitats de divulgació i una per Accions d'Especial Interès, així com una convocatòria per projectes cooperats entre empreses i centres de recerca amb l'objectiu de promoure la col·laboració Universitat-Empresa. El programa d'Impuls a l'excel·lència preveu publicar convocatòries competitives plurianuals per valor de 4.235.000 € al llarg de 2020.

stats