Societat 06/07/2021

L'Ajuntament de Palma rebutja definitivament la legalització del mural de l'hotel Artmadams

Si el propietari no n'elimina els dibuixos, s'enfrontarà a multes mensuals durant un any

ARA Balears
2 min
El mural de l'hotel Artmadams.

PalmaEl Consell de Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma aquest dimarts ha rebutjat donar la llicència per legalitzar el mural de la façana de l'hotel Artmadams perquè incompleix els criteris tècnics de protecció del patrimoni i impacte visual en un barri singular, segons ha informat Cort en un comunicat. En el proper consell s'aprovarà l'ordre de retirada, i la propietat disposarà d'un termini màxim de 30 dies per llevar els dibuixos pintats durant el confinament sense llicència per l'artista José Luis Mesas. En cas de no fer-ho, serà multat.

La sanció inicial es calcularà basant-se en el 10% del cost de la intervenció que s'ha de restituir, i el procediment preveu posar multes mensuals durant un any pel mateix import fins que es retiri el mural definitivament. El Consistori ha recordat que, segons l'article 337 del Pla General d'Ordenació Urbana vigent, es podrà modificar una façana si la intervenció garanteix un resultat homogeni del conjunt arquitectònic. Això, però, no s'ha complit en el cas del mural de Mesas, que es caracteritza per tenir colors molt cridaners.

Cal recordar que el mural va dividir l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma i MÉS per Mallorca. La regidora de Model de Ciutat i secretària de Relacions Polítiques i Moviments Socials de MÉS, Neus Truyol, va votar en la Comissió del Centre Històric de febrer en contra d'emetre un informe favorable per donar el permís que legalitzaria l'obra paralitzada a l'estiu. Però sorprenentment Antoni Noguera, tinent de batle de Cultura i Serveis Socials i coordinador de la seva mateixa formació, MÉS per Mallorca, va votar a favor de donar el vistiplau al mural a la mateixa comissió, per donar suport als artistes, va argumentar. Truyol es va cenyir a la normativa urbanística vigent, mentre que Noguera explicà que si hagués prosperat l'informe favorable, hauria suposat "un precedent interessant".

stats