Política 10/02/2021

El mural de l'hotel Son Armadams divideix l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, vota en contra de legalitzar l'obra, mentre que el tinent de batle de Cultura ho fa a favor per defensar els artistes

2 min
El mural de l'hotel Son Armadans.

El gran mural que l'artista José Luis Mesas ha pintat sense llicència a la façana de l'hotel Son Armadams, al carrer del Marquès de la Sènia de Palma, ha dividit l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma i MÉS per Mallorca. La regidora de Model de Ciutat i secretària de Relacions Polítiques i Moviments Socials de MÉS, Neus Truyol, va votar dimarts en la Comissió del Centre Històric en contra d'emetre un informe favorable per donar el permís que legalitzaria l'obra paralitzada a l'estiu. Però sorprenentment Antoni Noguera, tinent de batle de Cultura i Serveis Socials i coordinador de la seva mateixa formació, MÉS per Mallorca, va votar a favor de donar el vistiplau al mural a la mateixa comissió, per donar suport als artistes, va argumentar.

La normativa municipal actual prohibeix les intervencions artístiques murals en les façanes, però Noguera explica que si hagués prosperat l'informe favorable, suposaria "un precedent interessant". El tinent de batle assegura que no hi ha discrepància amb Truyol, tot i que han votat de manera contrària, i apunta que les dues àrees es reuniran per veure si poden trobar una proposta ajustada a la normativa perquè es facilitin les intervencions "de qualitat" a les façanes d'edificis.

Detall del mural de l'hotel Son Armadans.

El portaveu de l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma i membre de Podem, Alberto Jarabo, ha afegit més llenya al foc aquest dimecres posicionant-se a favor de Noguera, i ha declarat: "Si volem defensar l'expressió cultural i que la ciutat tingui un aspecte més agradable, hem de cercar fórmules que permetin treballar sobre les façanes". Jarabo ha comentat en una roda de premsa que es continuarà debatent la qüestió i que espera que es pugui arribar a un acord que respecti la legalitat.

La regidora insisteix que, senzillament, no és legal permetre el mural, partint de la normativa actual. Així i tot, cal dir que l'edifici on s'ha pintat l'obra no està protegit formalment, però va ser dissenyat per l'arquitecte Guillem Forteza. Actualment l'immoble és un hotel propietat de Jaime España, que va decidir reformar-lo i encarregar l'obra a l'artista José Luis Mesas per decorar la façana. A l'estiu de l'any passat, però, Cort va paralitzar el mural perquè no tenia autorització per modificar-la.

De moment la decisió de la comissió és desfavorable i dimarts va aprovar l'informe negatiu amb nou vots en contra del mural i amb l'oposició de quatre a favor amb el d'Antoni Noguera, i l'abstenció del representant del Col·legi d'Arquitectes. La Gerència d'Urbanisme haurà de prendre la decisió final.

stats