Societat 31/08/2022

Així es desperta l'Arenal

A les 5.30 h de la matinada es mesclen diferents escenaris: un, on la gent encara no dorm; l'altre, el de qui ja comença un nou dia

3 min
La Platja de Palma desperta quan els turistes més festers no han tornat a l'hotel

PalmaEls carrers de l'Arenal no descansen. A les 5.30 h de la matinada es mesclen diferents escenaris: un, on els joves turistes comencen a retirar-se cap als seus allotjaments; alguns homes sense camiseta, una dona amb les sabates a la mà i uns altres banyats perquè s'han tirat a la mar abans de partir. L'altre, el dels qui comencen el dia, on hi ha gent amb maletes esperant un bus per anar a l'aeroport i treballadors que fan el canvi de torn als hotels, entre d'altres.

Però els carrers també es desperten vestits. Alhora que molts tornen de festa, d'altres han de tancar els establiments. Encara hi ha llocs de menjar ràpid, com kebabs o hamburgueses, amb els llums encesos i alguns treballadors fent net i arraconant. A fora, queden embolcalls buits del menjar, d'aquells qui no han sabut trobar una paperera.

També, al carrer del Jamón, conegut per ser un reclam del turisme de gatera, hi ha tanques de ciment enmig del carrer, que hi impedeixen passar els vehicles, i resulta que han estat utilitzades com a taules: damunt encara hi ha llaunes, plàstics i alguna botella de vidre; en terra, també n'hi ha. Ara, però, ja és desèrtic; hores enrere, devia estar ben il·luminat i ple de turistes.

El carrer 'del Jamón' de matinada quan ja han tancat els establiments

Passejant per primera línia, pel passeig de davant la mar, també hi trobam algun turista perdut, assegut a l'arena o tombat en un banc mig adormit. Dins l'aigua, una parella neda prop de la vorera i d'altres s'hi han endinsat.

Pocs minuts després de les 6 h, apareixen les primeres brigades d'Emaya; aquest estiu, l'empresa ha contractat 200 persones de reforç per netejar les zones de més ús turístic i ciutadà, com és la Platja de Palma. Han de començar a fer net: botelles de vidre, bosses de plàstic, llaunes, restes de menjar i els seus embolcalls, papereres fins dalt, i d'altres de més buides, però amb la brutor escampada al voltant.

Les brigades d'Emaya comencen a netejar els carrers de l'Arenal a les 6 h

Aquest dimecres no sembla que hi hagi tanta feina com altres dies. Potser perquè és dimecres –els dies forts són de dijous a dissabte, explica un membre de la brigada– o perquè plou i la gent s'ha retirat més prest i sense fer tanta festa. L'àrea responsable de l'Ajuntament de Palma avança que que hi ha un increment de l'activitat de neteja aquest estiu, especialment al passeig de primera línia i als carrers amb més activitats d'oci, en comparació amb els darrers dos anys. Per això, tot i no tenir dades específiques de les quantitats recollides a la zona perquè els vehicles de neteja completen les rutes amb altres barris de la ciutat, varen decidir reforçar els serveis –de maig a octubre–. El mes de maig també es va reactivar la plataforma de veïns i hotelers 'Per una Platja de Palma Cívica' amb l'objectiu de donar visibilitat a les problemàtiques dels seus barris. Al compte de Twitter publiquen diàriament imatges o vídeos de la zona per denunciar les condicions en què es troba. D'altra banda, el grup Estima s'Arenal prefereix no opinar sobre la situació, defensant que no sols s'ha d'encarar el barri des de la negativitat perquè també hi ha molta de vida més enllà del turisme de gatera i les conseqüències nefastes que té per als ciutadans.

stats