Societat 15/07/2020

El causant que el carrer 'del Jamón' de l'Arenal es digui així: "Per què s'han de ficar amb nosaltres?"

Tomeu Mestres diu que en cap moment no han arribat a omplir la meitat del bar durant el mes que fa que han obert i que els seus clients són mallorquins

Kike Oñate
3 min
San Isidro, el local que va donar nom al carrer preferit pels turistes alemanys de l'Arenal.

PalmaFa 54 anys que la cafeteria San Siro fa cantonada amb el carrer Pare Bartomeu Salvà, més conegut com el carrer 'del Jamón', a l'Arenal. El propietari, Tomeu Mestres, explica que varen ser els primers a vendre pernil i que els coneixen "més a Alemanya que a l'illa". De fet, assegura que d'aquí ve, del seu local i el gran rètol que hi té en forma de cuixot el neotopònim de carrer 'del Jamón'. És un dels epicentres del turisme de gatera de Mallorca, juntament amb el carrer de 'la Cervesa' –també a la mateixa zona– i Punta Balena, a Magaluf. Mestres no entén el tancament immediat que ha ordenat el Govern de tots els locals dels tres carrers: "Per què s'han de ficar amb nosaltres?", es demana.

El carrer està quasi desert i tots els grans locals que en un juliol qualsevol estarien plens de turistes alemanys bevent cervesa són completament tancats. Alguns visitants fins i tot fan fotos amb el mòbil per guardar una imatge de l'icònic carrer ara buit. Però abans que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, anunciàs "mesures contundents", els locals del carrer ja estaven tancats i només el bar Pancho tenia intenció d'obrir aquest divendres, segons Mestres.

El carrer 'del Jamón' de l'Arenal completament buit.

El propietari del San Siro, nascut a Porreres, comenta que fa un mes que varen obrir el bar i que en cap moment no han arribat a omplir-lo a la meitat. La seva clientela assegura que sobretot és de Mallorca -tot i que això sembla que es contradigui amb què alhora digui que el coneixen més a Alemanya-. Els cartells de l'entrada i el menú només són en castellà. Però Mestres reconeix que també acostumava a tenir força clients alemanys. Abans d'aquest estiu en què tot és diferent. Ja no obre les 24 hores del dia. "A partir de les 2.30 h ja no podem vendre alcohol, però ara tancam molt abans", explica Raúl, un dels cambrers. Cap a mitjanit abaixen la barrera.

Mestres explica que l'entrada principal és al carrer de les Canyes, però que això no l'exonera i també ha hagut de tancar. A més, la clausura de tots els negocis de l'entorn l'afecta igual. "Hem invertit 3.800 euros per adaptar-nos a la nova situació, però ara ens han tancat", lamenta el propietari, que també es queixa perquè l'Ajuntament de Palma no li va deixar guanyar espai a les places d'aparcament que hi ha davant de l'establiment, com han pogut fer molts altres bars del municipi. "Havia d'ocupar un espai reservat per a taxis, però ells mateixos em varen donar un document per justificar que em deixaven fer-ne ús", segons defensa.

La cafeteria San Isidro, tancada.

A pocs metres de la cafeteria, Raúl del Río dirigeix el restaurant Rufino, un altre clàssic del carrer. Just el mateix dia que el Govern ha decretat el tancament de tots els locals de la via havia obert l'establiment, que tenia reserves fetes però que ha hagut de cancel·lar.

Un dels altres epicentres del turisme de gatera a Mallorca és el carrer de Miquel Pellisa, conegut popularment com el carrer de 'la Cervesa'. Un dels cambrers que s'afanyen per acabar de recollir i tancar un dels darrers locals que queden oberts, es nega a fer declaracions sobre la mesura del Govern.

Un dels darrers locals que quedaven per tancar al carrer de 'la Cervesa', a l'Arenal.

Cal recordar que el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, es va mostrar preocupat aquest dilluns per les imatges de bauxa enregistrades a l'Arenal durant el cap de setmana, on els turistes no mantenen la distància de seguretat ni duen mascareta. Tomeu Mestres comenta que va ser en aquest carrer on es varen enegistrar les imatges de bauxa i d'incompliment de les mesures de seguretat per frenar el covid-19.

stats