Societat 26/01/2024

L'Agència Espacial Europea dona llum verda a la missió LISA, en col·laboració amb la UIB

La previsió és que el projecte, que consisteix en el primer observatori d'ones gravitacionals, es posi en òrbita a mitjan 2030

ARA Balears
2 min
L'Univers

PalmaL'Agència Espacial Europea (ESA) va confirmar aquest dijous que la missió espacial LISA havia superat amb èxit la fase d'estudi i que entrava de ple en la fase d'implementació per dur a terme la construcció del primer observatori espacial d'ones gravitacionals. La previsió és que LISA (Antena Espacial d'Interferometria Làser) es posi en òrbita a mitjan 2030. Aquesta missió, segons ha informat la Universitat de les Illes Balears, és possible per la col·laboració entre l'ESA, que la lidera; les agències espacials dels seus estats membres; la NASA, i un consorci científic internacional, el Consorci LISA (en el qual participa la UIB).

En aquest sentit, la UIB és la tercera institució amb més contribució de personal al Consorci LISA, que té més de 1.700 membres arreu del món. En total, 20 investigadors del grup de recerca 'Física Gravitacional: teoria i pràctica (GRAVITY)', que lidera la doctora Alícia Sintes, i dos del grup 'Relativitat i Gravitació (GRG)' participen en el consorci de la missió LISA. Tots els investigadors són també membres de l'Institut d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitaris (IAC3) de la UIB.

El funcionament dels tres satèl·lits de la missió LISA

La participació dels investigadors de la Universitat a la missió es fa principalment a través de dos projectes. El primer, Tecnologías avanzadas para la exploración del universo y sus componentes, que ha obtingut finançament del ministeri de Ciència i Innovació (Fons MRR) i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, amb fons Next Generation EU de la Unió Europea, a través del programa R+D+I en el marc del Pla complementari d'astrofísica i física d'altres energies. Pel que fa al segon projecte és De LIGO a LISA: Cap a una nova era de l'astronomia d'ones gravitacionals, que ha obtingut finançament del Govern a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca mitjançant el Fons per a l’Impuls del Turisme Sostenible.

Cap a la construcció del primer observatori espacial d'ones gravitacionals

La decisió del Comitè de Programa Científic de l’ESA permet que el projecte LISA hagi superat l'escrutini intens dels revisors d'aquesta institució. D'aquesta manera, la missió es considera "prou madura" i que el seu desenvolupament pot prosseguir segons el plantejat.

Així, ara passarà a la fase d'implementació, per construir els instruments i els tres satèl·lits que seguiran la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol, formant un triangle equilàter a l’Espai. Cada costat del triangle tindrà 2,5 milions de quilòmetres de llargària (més de sis vegades la distància entre la Terra i la Lluna), i les tres naus intercanviaran raigs làser a través d’aquesta distància.

La possibilitat de conèixer les parts de l'Univers que no s'observen

El que permetrà aquesta missió espacial és complementar el coneixement sobre l'inici, l'evolució i l'estructura de l'Univers. A més, l'estudi de les ones gravitacionals té un gran potencial per descobrir aquelles parts de l'Univers que encara no s'observen, com les repercussions gravitacionals del Big Bang.

stats