OTAN
Societat 27/04/2024

Maó compromet Defensa a consultar-lo si vol fer un major ús militar del port

L’Ajuntament demana al Ministeri que l’informi de les seves intencions, mentrestant s’agreuja la mobilització ciutadana per la presència d’una dotzena de vaixells que participen en un exercici militar internacional

David Marquès
2 min
Imatge de la protesta

MaóLa presència aquest cap de setmana al port de Maó d’una dotzena de vaixells militars, amb 500 efectius a bord, que prenen part a l’exercici multinacional Minnex-24 contra la guerra de mines ha revifat l’oposició ciutadana a l’ús logístic de Menorca en els conflictes bèl·lics internacionals.

Els manifestants de la renascuda plataforma Menorca per la Pau han tornat a sortir aquest divendres al carrer, aquesta vegada per protagonitzar una performança davant la seu de la Comandància Naval, on s’han estirat en terra per fer-se el mort i obstaculitzar així per moments l’accés de vehicles a les instal·lacions militars.

La intervenció de la Policia els ha dissuadit finalment de continuar amb la seva acció, amb la qual pretenien condemnar la "permissivitat de molts països davant el genocidi de pobles sencers que s’està produint al món".

Una cinquantena d’activistes de la mateixa plataforma també van ser testimonis aquest dijous de l’acord pres pel plenari de l’Ajuntament de Maó, que demanarà al Ministeri de Defensa ser consultat prèviament quan barati "l’estatus i l’ús" del port per a finalitats militars.

El PSOE, que governa el municipi en minoria, va sumar el seu vot al d’Ara Maó per fer prosperar la moció d’aquest grup d’esquerres, que sol·licita a Defensa tenir més informació sobre les intencions actuals i futures del Ministeri al port menorquí.

El batle socialista Héctor Pons ha justificat el seu suport a la iniciativa perquè diu "entendre l’alarma social" generada per les informacions inicials, que situaven el port de Maó al mateix nivell que les bases de l’OTAN a Rota i Cartagena. En qualsevol cas, Pons diu que la situació del port "no ha canviat" i que tan sols s’empra "des de fa anys com a port d’escala per fer descansar les tripulacions" dels vaixells que operen a la Mediterrània.

El regidor no adscrit de Vox, el també diputat Xisco Cardona, és l’únic membre de la corporació que hi ha votat en contra, ja que el Grup Popular s’ha abstingut, tot i veure rebutjada la proposta que havia presentat.

El PP demanava, a través del seu regidor Alfonso Toral, que l’Ajuntament aprofitàs el possible ús estratègic del port, atès que considera que es tracta d'"una oportunitat excepcional per modernitzar les instal·lacions militars, recuperar un patrimoni que s’està perdent i revitalitzar el port. Si ho gestionam adequadament, en podem treure beneficis tangibles i fomentar la generació de llocs de feina".

Però el batle Héctor Pons té molt clar que la situació "no és bona per al turisme" i que "no s’han de voler treure profits econòmics per aquest camí". Encara més, Pons diu tenir constància que "l’OTAN té més interès en altres ports de la Mediterrània que no amb el de Maó".

stats