Societat 10/02/2022

Afedeco denuncia que amb el nou PGOU de Palma tancaran comerços de proximitat

La patronal adverteix que el pla de Cort provocarà més contaminació

ARA Balears
2 min
D'esquerra a dreta: Pedro Miró, comerciant del centre de Palma; Antoni Gayà, president d'AFEDECO, i Antonio Vilella, gerent de AFEDECO.

PalmaLa patronal principal de comerç de les Illes Balears, Afedeco, ha presentat al·legacions al Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) de Palma perquè "atempta clarament contra el comerç de proximitat". Així, els serveis jurídics d'Afedeco denuncien que es tracta d'un "pla expansionista, un model urbanístic de grans desenvolupaments urbans no justificats", lamenten en un comunicat.

A més, consideren que "afectarà molt negativament el teixit empresarial actual i especialment el petit comerç integrat en la ciutat" i que "provocarà el tancament de les botigues de proximitat en benefici dels grans centres comercials que s'instal·laran en la perifèria". A banda de la qüestió comercial, asseguren que "aconseguiran l'efecte contrari a controlar la contaminació".

"Molts dels desplaçaments s'hauran de fer necessàriament en transport privat, la qual cosa resulta mediambientalment insostenible", afirma l'entitat. "Hi ha una obsessió per eliminar els automòbils dels carrers del centre de Palma, però no el mateix per fer-ho en l'extraradi, on hi ha una evident insuficiència de la xarxa de transport públic", denuncien.

El cas del FAN Mallorca

Amb aquest pla "es produirà un creixement de la densitat comercial" perquè, argumenten, "es projecten noves àrees terciàries en sòl urbanitzable amb grans bosses d'usos comercials allunyats del centre de la ciutat". En el cas del FAN Mallorca, Afedeco indica que "torna a gaudir de tots els privilegis perquè van en contra del Pla Director Sectorial de Carreteres del Consell de Mallorca (PDS)".

Afedeco afegeix que "el nou pla, sense tenir competències per a això, modifica el PDS de carreteres i proposa un nou nus de carreteres, la qual cosa suposarà més desplaçaments i major caos circulatori en una zona molt col·lapsada per si mateixa". També destaquen que "contradiu la Llei d'urbanisme de Balears del 2017, que estableix la necessitat de racionalitzar les previsions de capacitat de població i prioritzar la conservació, la reconversió i la reutilització la millora dels sols ja transformats i degradats".

stats