Societat 08/02/2022

El PGOU de Palma finalment permetrà 7.000 metres quadrats comercials a les Fontanelles

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha puntualitzat que hi podrà haver botigues a les plantes baixes dels edificis

2 min
Imatge de les Fontanelles.

PalmaLa regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha defensat aquest dimarts en una roda de premsa que el nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma permetrà ampliar la zona humida natural de les Fontanelles, arran que dilluns es feu públic que també permetrà edificar-hi 7.000 metres quadrats d'ús comercial. Aquest plantejament "és radicalment diferent del del centre comercial" i "ajuda a cosir aquest tros" de l'espai "amb la resta del barri".

Segons ha detallat Truyol aquest matí, la futura edificació "es concentra en una zona més petita" d'aquest entorn, més a prop del carrer i allunyada de la zona humida. A més, a banda d'un "monocultiu" comercial, hi haurà una mescla d'usos, ha defensat l'edil de MÉS per Palma. Pel que fa a la urbanització ja executada –un carrer ample que havia d'envoltar el centre comercial–, s'haurà d'eliminar.

Efectivament, amb aquesta xifra es redueix més d'un 90% la superfície prevista del centre comercial, que era de 93.000 metres quadrats. Aquests 7.000 estan inclosos dins els 16.963 metres quadrats previstos per a equipament dels 325.937 que té tot l'àmbit de les Fontalles, segons va informar ahir dilluns l'Ajuntament en un comunicat.

Això permetrà que més del 170.000 metres quadrats siguin sistema general d'espais lliures. D'aquesta manera es desclassificaran com a sòl rústic protegit (àrea d'interès natural) 153.015 metres quadrats que garantiran la recuperació de la zona humida i la protecció del Limoniun barceloi –una planta endèmica i en perill d'extinció.

Diferents usos

Quant a l'equipament, s'elimina la possibilitat de fer un centre comercial i es crea un programa d'usos mixtos perquè la Platja de Palma tingui un centre de serveis i equipaments de referència i també per reduir la necessitat de fer desplaçaments. Així, se cercaran alternatives que afavoreixin l'interès general i que no alimentin les dinàmiques especulatives en aquesta zona, atès que aquesta superfície s'adaptarà al Pla Director d'Equipaments Comercials de Mallorca del Consell de Mallorca.

Per integrar de manera adequada l'espai edificat en l'ecosistema i la zona verda es crearà una zona de transició cap a la zona humida i s'eliminarà la pressió que representa la ronda de trànsit rodat. A més d'un ús comercial, es permetran usos administratius i de serveis personals, de restauració i recreatius. També es podran construir habitatges plurifamiliars.

stats