L'associació ABADA demana a Cort que decomissi el cavall que va escapar-se de la galera

L'entitat animalista ha exigit també que s'elimini aquest sistema de transport, ja que suposa un maltractament per als animals

L'Associació Balear d'Advocats pels Drets dels Animals (ABADA) ha demanat aquest dilluns a l'Ajuntament de Palma que actuï de manera eficaç després del succés de dimecres, quan un cavall d'una galera va escapar-se. També ha demanat que decomissi l'animal per comprovar-ne l'estat.

L'entitat sense ànim de lucre ha criticat en un comunicat que ja són "molts els successos relacionats amb la utilització i explotació de cavalls a les galeres turístiques de Palma".

Ha recordat que la integritat i el benestar dels cavalls s'ha posat en perill en diverses ocasions, ja sigui per les altes temperatures i la consegüent extenuació dels animals o pel trànsit de vehicles de motor amb el qual han de compartir les vies públiques.

ABADA ha demanat al Departament municipal de Benestar Animal que instauri mesures legals que permetin substituir el sistema de tracció animal de les galeres perquè els qui es guanyen la vida amb aquesta activitat puguin continuar fent-ho, "però sense utilitzar cavalls".

En un escrit dirigit a Cort, ABADA ha demanat a l'Ajuntament que inclogui d'ofici un expedient sancionador per maltractament animal en aquest succés i que, com a mesura cautelar, s'acordi el decomís administratiu i posada en custòdia segura de l'animal.

Els advocats demanen, a més, que el cavall que va protagonitzar el succés sigui examinat per un veterinari especialitzat, perquè determini si ha pogut sofrir lesions i acrediti el maltractament si es va produir.

Atesa la difícil interacció d'alguns d'aquests animals amb el trànsit de vehicles que els envolta als carrers, i davant la proliferació de casos en què s'ha posat en perill el benestar i integritat dels cavalls de les galeres, ABADA demana també a Cort que tots els cavalls que actualment estiren aquestes galeres siguin examinats per un veterinari especialista en etologia animal que dictamini si són aptes per interactuar amb el trànsit.

ABADA sol·licitarà a la Comissió de Defensa dels Drets dels Animals de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Balears (ICAIB) que emeti un informe jurídic oficial amb relació a l'actual utilització de cavalls com a animals de tir i arrossegament de galeres turístiques a Palma, la seva interacció en la pràctica amb la vigent legislació sobre protecció i benestar animal, i possibles alternatives de tracció de calesses.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF