SANITAT
Societat 02/02/2018

Yamagata, el gran enemic

La vacuna del grip d’enguany no recull la soca responsable de la majoria dels casos d’infecció

Bernat Gual
2 min
Laboratori de l’Hospital Universitari de Son Espases.

PalmaMai a les Illes Balears no s’havien registrat tants casos de grip. Segons dades de l’IB- Salut, la tercera setmana d’enguany, la que va del 15 al 21 de gener, la quota va arribar als 205 infectats per cada 100.000 habitants, la més alta dels darrers 30 anys. El responsable d’aquesta epidèmia és la soca B/Yamagata, una variant del virus que no recull la vacuna subministrada.

Aquesta temporada circulen quatre tipus de virus: dues soques corresponen al grup A (H1N1 i H3N2) i dues al grup B (B/Yamagata i B/Victòria). Però la vacuna estacional subministrada a tot l’estat espanyol, anomenada trivalent, només és efectiva per a les soques del grup A i per a una variant del grup B, la Victòria. La soca d’origen japonès Yamagata, que provoca la majoria d’infeccions, no s’ha inclosa dins el component. La vacuna, que es dissenya a partir de les soques que varen circular la temporada anterior, sol tenir una efectivitat que oscil·la entre el 40% i el 60%, però enguany, d’ençà que ha començat aquest curs gripal, amb prou feines arriba al 25% d’eficàcia.

Joan Reina, del departament de Microbiologia de l’hospital Son Espases, considera que s’hauria d’haver subministrat a la població una vacuna tetravalent, que hauria inclòs la soca d’origen japonès. Reina creu que es va descartar per motius econòmics: la tetravalent costa 8 euros, enfront dels 2 euros de la vacuna finalment subministrada. Aquesta decisió pot haver resultat contraproduent per al sistema de salut perquè, al cap i a la fi, s’han hagut d’atendre més pacients als hospitals i als centres de salut, que en molts casos s’han vist saturats. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja havia instat tots els països europeus a subministrar la tetravalent, tal com s’ha fet, per exemple, als Estats Units.

Mortalitat

Prop de 3.000 persones moren cada any a l’estat espanyol com a conseqüència d’aquest virus. La mortalitat en pacients ingressats a Son Espases per aquesta malaltia és de l’11% i la soca més virulenta és la H3N2, que provoca la mort en el 16% dels pacients.

Una dada que crida especialement l’atenció i que preocupa les autoritats sanitàries és el fet que molts pacients s’automediquen amb antibiòtics per tractar aquesta malaltia. Un estudi de la companyia d’assegurances mèdiques Sanitas diu que un de cada tres pacients s’automedica amb antibiòtics. “Una autèntica aberració”, assegura Reina, que recorda que els antibiòtics no estan indicats per combatre els virus. “El consum irresponsable i continuat d’antibiòtics pot desenvolupar resistència al medicament i altres efectes nocius, com la destrucció dels bacteris necessaris per a l’organisme”, conclou Reina.

En qualsevol cas, tot i la baixa eficàcia de la vacuna aquesta temporada, els experts insisteixen que aquesta és la millor recepta per combatre el grip, sobretot en els grups de risc: majors de 65 anys, embarassades i persones amb malalties cròniques com cardiopaties i processos d’immunodeficiència.

Altres consells per reduir el risc d’infecció, a més de la vacuna corresponent, són evitar el contacte amb persones infectades (almanco 2 metres), evitar el contacte directe de les mans amb els ulls i la boca, rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó, i evitar permanentment els ambients amb poca circulació d’aire i amb presència de moltes persones.

stats