Les unitats mòbils comencen a atendre el coronavirus a domicili a Mallorca i Menorca

La conselleria ha informat que aviat funcionaran també a Eivissa i Formentera

Les unitats mòbils per atendre el coronavirus a domicili comencen a funcionar aquest dijous a Mallorca i a Menorca. A Eivissa i a Formentera estaran actives aviat, segons la Conselleria de Salut.

El coordinador del Grup d'Investigació de Malalties Infeccioses de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba), Javier Arranz, ha explicat que aquest dimecres s'acabaren de preparar el material i de tancar circuits per dur les mostres a l'hospital i aquest dijous comencen a funcionar acompanyats "pel personal del 061, que farà un suport pràctic per confirmar que la formació donada –als integrants de les unitats– és correcta. Això durarà un o dos dies".

Arranz ha reconegut que aquestes unitats mòbils que atendran els malalts a domicili, tal com va avançar l'ARA Balears, suposaran un augment de la pressió. "Hem optat per encarregar aquesta feina a professionals d'Atenció Primària que tenen experiència en atenció a domicili. Deixaran de treballar en els seus centres de salut habitual per fer-ho en les Unitats de Valoració i Assistència del Coranavirus (UVAC).". En total són 17 unitats. Vuit a Mallorca, quatre a Menorca, quatre a Eivissa i una Formentera.

Cada UVAC està dotada d’un metge, un infermer i un conductor que han rebut formació i entrenament especials. Pertanyen a Atenció Primària però només poden ser activats pel SAMU 061. A Mallorca, aquest dijous s'ha activat la primera UVAC. La resta s’aniran activant progressivament fins a quatre (dues amb base a Palma, una a Manacor i una altra a Inca), que es desplaçaran en horari de 8 a 15 h, tot i que la cobertura horària es pot ampliar segons les necessitats assistencials. A Menorca també hi ha començat a operar una UVAC, amb la previsió que se'n pugui activar una altra més endavant.

L’atenció específica que prestaran se centrarà en casos d'investigació per COVID-19 amb símptomes lleus (febre, tos, congestió, malestar, etc.); casos probables o confirmats de COVID-19 amb símptomes lleus, i probables o confirmats de COVID-19 que han requerit hospitalització i han rebut l’alta, però encara necessiten atenció sanitària i mesures d’aïllament.

La Conselleria ha informat que les UVAC no atendran les persones que tinguin factors de vulnerabilitat previs (per exemple, alguna malaltia crònica, alteració del sistema immunitari, edat avançada, embaràs, etc.) o que presentin símptomes considerats clínicament greus (respiratoris, digestius o neurològics).

Les funcions de les UVAC inclouen: prendre mostres dels casos en investigació, avaluar les característiques clíniques dels pacients i de les persones que hi conviuen, assegurar que el domicili compleix els requisits mínims per a l’atenció domiciliària i gestionar el trasllat dels casos greus a un hospital.

El seguiment dels casos es farà combinant les visites i el contacte telefònic per tal de recollir informació sobre l’estat de salut del pacient i donar resposta a qualsevol dubte. També s’explicaran tant al pacient com a les persones que hi conviuen totes les mesures de protecció que han de prendre durant el període de vigilància activa, com ara no rebre visites, no compartir objectes d’ús personal, rentar-se les mans sovint, etc.

Les UVAC estan equipades amb un maletí que conté tots els materials necessaris per a aquesta atenció específica: equip de protecció individual, estris per recollir mostres, màscares quirúrgiques, guants, solució hidroalcohòlica i un termòmetre, entre d’altres.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF