Unió de Pagesos aposta per fer compatibles el turisme i el camp

Els pagesos de Menorca han posat damunt la taula aspectes clau per entendre l’activitat agrària en consonància amb l’entorn natural. Sens dubte, el xoc frontal que provoca inicialment al turisme no significa que el col·lectiu el rebutgi, ans al contrari.

De fet, Unió de Pagesos recorda que el turisme és un pilar bàsic de l’economia menorquina i que, gràcies a ell, els productes derivats del camp també tenen més sortida. Però la primera estirada d’orelles és per al sector hoteler. La pagesia considera que cal més implicació per exposar els formatges o les sobrassades de la terra.

D’altra banda, Unió de Pagesos manté la preocupació sobre l’aigua. La patronal adverteix que els cicles de sequera són habituals i les veus enteses avisen que el canvi climàtic durà un augment de la temperatura i més anys de sequera. Per això, l’associació del camp proposa recuperar, rehabilitar i construir les cisternes típiques que hi havia en totes les cases per aprofitar l’aigua de la pluja i que això hauria de ser un requisit per a les noves construccions, fins i tot també per a les edificacions de la població en general.

La revisió del Pla Territorial Insular és el repte més imminent que hauran d’afrontar amb el Consell Insular. Unió de Pagesos continuà defensant un model d’explotació familiar, que té el seu habitatge i la seva base al casat del lloc, on conviu amb els animals i la terra. A més, la pagesia menorquina té clar que el model agrari és compatible amb el turístic. Molts visitants cerquen la tranquil·litat del camp, però també viure experiències diferents, degustar productes locals, conèixer un hort, els animals. Per tot això el turisme es veu com un complement a la renda agrària.

Finalment, Unió de Pagesos denuncia els preus baixos de la llet i la carn, una qüestió que les institucions han de tractar. A més, l’associació creu que el PTI hauria de restringir les condicions per autoritzar un agroturisme com hotel rural i que hauria d’impulsar la justificació d’una activitat agrària real.

EDICIÓ PAPER 15/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF