La UIB obre l'any acadèmic més prest que mai

Pere Salvà imparteix la lliçó inaugural del curs 2018-19, que començarà el pròxim dilluns

La sala d'actes de Son Lledó ha acollit aquest divendres l'acte d'obertura de l'any acadèmic 2018-19, que enguany començarà més prest que mai. El pròxim dilluns, 10 de setembre, serà el primer dia de classe, data que ha estat possible gràcies al fet que les proves d'accés de setembre s'han realitzat el mes de juliol.

El doctor Pere Salvà, catedràtic de Geografia Humana, ha pronunciat la lliçó inaugural, amb el títol 'La població de les Illes Balears al llarg dels quaranta anys de la UIB'. A l'acte, hi ha assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol.

El rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha volgut destacar el fet que enguany s'han tornat a congelar "els preus de matrícula". A més, "les taxes de grau han baixat un 10% i les de màster ho han fet entre un 10% i un 15%", ha apuntat Huguet. Una de les novetats que ha volgut subratllar el rector és el fet de tenir un grau de Direcció Hotelera, estudis que ja han deixat un títol propi de la universitat balear.

Malgrat la millora financera de la institució, des de la UIB es continuarà treballant per trobar una fórmula econòmica mitjançant la qual l'aportació de l'Executiu "cobreixi les despeses de personal". A més, cal una millora de la inversió en infraestructures, com ara edificis i laboratoris. 

"És important que el Pla de recerca anunciat pel Govern destinarà un edifici del Parc Bit a la UIB", ha explicat el rector. Allà es traslladaran els instituts Inegea, Ifisc i IAC3 per continuar amb les seves investigacions. No es tracta d'un canvi permanent, sinó que aquest edifici anirà sent ocupat "per projectes vius".

Huguet també ha ressaltat que el curs que comença coincideix amb el final de la legislatura, que qualifica de "positiva". "Durant el període electoral lliurarem un document als partits amb les nostres reflexions", diu. "Hem de continuar sent una universitat de rellevància internacional. En el rànquing de Xangai estam entre les 600 primeres del món i som de les 15 primeres de l'Estat. Això deixa palès que som una bona universitat i que la situació òptima seria que fóssim la primera opció dels estudiants de les Illes".

Segons les estimacions, aquest curs hi haurà entre 11.500 i 12.000 estudiants de grau a la UIB

A aquesta xifra, se n'hi han d'afegir uns 2.000 de postgrau i uns 1.000 de màster.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF