Societat 07/06/2019

La UIB i el GOB creen l'estació d’anellament científic d'aus

Aquesta iniciativa permetrà formar els estudiants de Biologia en aquest mètode d'estudi de les poblacions d'ocells

Ara Balears
2 min
Un científic anellant una au

PalmaL'estació d'anellament científic d'aus del campus de la UIB, que es va crear el passat 9 de maig, és un projecte conjunt entre la Universitat de les Illes Balears i el GOB. Aquest mètode permet obtenir informació sobre la biologia de les espècies i d'aspectes com la fenologia, les rutes migratòries, les àrees de cria i hivernada, les zones de descans migratori, etc., de les poblacions d'aus silvestres.

L'anellament consisteix a identificar els ocells amb una anella que se'ls col·loca a una pota i que conté un número que mai no es repeteix, per la qual cosa permet saber de quin exemplar es tracta. Quan es captura un animal, s'anella i se'n prenen les dades de morfometria, biometria i muda. Si l'au és recapturada, amb el número de l'anella es pot saber quin individu és i quan i on va ser anellat. Se'n tornen a prendre les dades i així se'n pot seguir l'evolució.

Formar futurs anelladors

L'estació té dos objectius principals: per una banda, acostar l'alumnat a l'anellament científic d'aus com a mètode d'estudi de les poblacions d'aus silvestres, i per una altra, oferir als estudiants la possibilitat de començar la formació com a futurs anelladors.

Per poder presentar-se a les proves, els aspirants han de tenir l'aval d'anelladors experts, que són els responsables de la seva formació. Els avaladors han de controlar i certificar, sota la seva responsabilitat, que l'aspirant compleix els requisits següents: haver fet els darrers tres anys un mínim de 50 jornades de camp, en les quals s'han d'haver anellat un mínim de 1.000 aus de 50 espècies, sense que es comptabilitzin més de 100 individus de cada espècie. Les proves d'accés es convoquen amb una periodicitat de dues vegades l'any: al juny i al desembre.

L'estació d'anellament serà una eina docent per als estudiants del Grau de Biologia a partir del curs 2019-2020, i hi aprendran diferents tècniques de marcatge individual en ocells, a manejar les aus, les tècniques de recollida de mostres i a fer l'anàlisi estadística de les dades obtingudes a l'estació en el marc de les assignatures que l'àrea d'Ecologia imparteix en el grau.

.

stats