Resignació entre els residents de Son Banya durant la segona jornada de desmantellament

Els tècnics de l'Ajuntament han esbucat quatre habitatges que restaven deshabitats des de feia unes setmanes 

A les 9.10 h d'aquest dimecres set furgons de la Policia Nacional i la Policia Local han entrat al poblat de Son Banya davant una gran expectació dels mitjans de comunicació que esperaven a l'entrada. Agents armats fins a les celles han davallat dels vehicles, s'han dividit en grups i han acordonat l'entrada. La xafogor feia pesat l'ambient i pronosticava un matí calorós. Pocs minuts abans, els periodistes han explicat que alguns residents els havien llançat pedres. La tensió era palpable.

La comissió judicial no ha tardat a arribar, escortada pels agents de la policia de les unitats USEI, la policia comunitària i la unitat d'intervenció immediata. El seu objectiu era entregar els papers a les famílies que havien de ser desallotjades de les cases 91, 97, 102 i 103 dels carrers 4 i 5.

S'esperava una gran confrontació, ja que es tracta de famílies que no han sortit voluntàriament del poblat ni han estat acceptades en el programa d'integració de l'Ajuntament. Però no hi hagut cap senyal de conflicte entre els residents i els agents policials. De fet, segons ha informat l'Ajuntament, quan els policies han entrat han pogut comprovar que no quedava rastre de les quatre famílies ja que entre ahir i avui havien abandonat Son Banya. Ningú no ha pogut esbrinar on han anat a viure.

Ens hem posat en contacte amb Flora Torres, una de les persones que serà desnonada pròximament. Contràriament al que explica Cort, Torres assegura que aquestes quatre famílies fa temps que ja no viuen al poblat. Ella tampoc no sap quan se n'haurà d'anar.

FOTOGALERIA Segona jornada de desmantellament de Son Banya

Cap a les 9.30 h els tècnics de l'empresa Adalmo han començat a retirar la uralita de les teulades, les portes i finestres i les restes de mobiliari que quedaven a les cases 102 i 103 del carrer 4. Dins les cases encara hi quedava l'esquelet d'una motocicleta, un aparell d'aire condicionat, una cuneta i un arbre de Nadal de color blanc. La imatge bucòlica de l'arbust contradeia l'argument cru dels fets i el brut escenari.

A les 11.30 h, Mercè Borràs, regidora de Benestar Social, ha explicat en roda de premsa que per a la jornada d'aquest dimecres s'han duplicat els efectius per poder agilitar el procés d'esbucaments els habitatges. S'espera que entre aquest dimecres i divendres només en quedin runes.

Aquesta és la segona fase de desallotjament d'un procés que preveu tomar 45 cases abans del 31 de desembre. A partir d'aquesta setmana i fins llavors es preveu que s'esbuquin de manera esglaonada entre tres i cinc habitatges cada setmana.

Pel que fa al procés de reallotjament de les famílies, Borràs ha explicat que les set que ja han abandonat el poblat ja disposen d'un habitatge d'Ibavi o del Patronat. En queden encara deu per reallotjar. Tot i això, la regidora ha explicat que els manquen quatre cases. "Ens continuen faltant habitatges", ha declarat.

Durant la roda de premsa, Mercè Borràs ha repetit en diverses ocasions, com si es tractàs d'un mantra, "no hi ha marxa enrere". Assegura que els residents de Son Banya han entès que no hi ha alternativa al desallotjament.

Abans del 2020 el poblat de gitanos més conegut de Palma ha de ser història. L'avenir dels seus habitants és incert i, tot i que duen el nomadisme a la sang, segur que a molts els costarà passar pàgina.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF