QUÈ ES COU?
Societat 08/05/2020

Receptes econòmiques en temps de crisi

Bep Al·lès
3 min
Receptes econòmiques en temps de crisi

CiutadellaFa una dècada vaig publicar un petit llibret de receptes de cuina, un dels pocs que he fet en llengua castellana, que es deia Cocina económica de Menorca, buenas recetas para tiempo de crisis ’. Havia quedat guardat als prestatges de casa i la setmana passada el vaig tornar a fullejar, pel fet que des de Fra Roger ens vam reunir per videoconferència els membres de la junta directiva per analitzar la situació de l’entitat i quines iniciatives podíem dur a terme davant la crisi econòmica que tenim davant, que ha augmentat de manera significativa les demandes de lots d’aliments de primera necessitat tant a Càritas com a la Creu Roja, entre altres entitats de servei per als més necessitats.

Entre les propostes hi havia la de fer una sèrie de receptes amb els lots de menjar de primera necessitat, per tal de rompre les rutines a la cuina i a la vegada aportar receptes de cuina menorquina que en diferents temps de crisi han elaborat els nostres majors.

Estam davant una situació pitjor que la de la crisi del 2008, que va tenir el seu punt àlgid el 2010, que és quan vaig decidir escriure aquest llibret, que recuperava menjars de sempre, però elaborats amb ingredients assequibles, tot cercant una dieta variada, protagonitzada pel producte local i en què la dieta mediterrània fos el fil conductor de cadascuna de les receptes.

Plats recuperats en algun moment

Llegums, arrossos, plats amb verdures de temporada, ous, sopes i les carns no tant valorades com les tripes o les parts que no solem consumir tant, com el pit de be, la llonza de vedella i els peus de porc eren i són alguns dels ingredients dels plats recuperats o retornats a la vida en un moment, com el que estam començant a viure, en què les butxaques anaven ben buides.

Fra Roger ha tingut sempre aquesta vocació de servir els més necessitats. Exemples com els sopars de Nadal que elaboren amb cuiners de l’illa per a les famílies en risc d’exclusió per pobresa en són un exemple, i també ha col·laborat intensament amb el tercer sector i amb Càritas per fer arribar aquests grans de solidaritat i suport a aquelles persones que mai no es podrien permetre tastar un menjar elaborat per alguns dels grans de la cuina i la nova cuina menorquina.

Ara arriben de nou temps difícils, almenys fins que es recuperi una economia massa basada en el monocultiu turístic de les Balears. Hem vist com dependre d’un sol sector ens pot fer molt de mal i pot destrossar la nostra zona de confort i benestar de manera impensable.

Tenim receptes de cuina per fer, per recuperar i per innovar, però el que realment hem de fer i cercar són receptes que ens ajudin a cuinar una nova realitat, una nova manera de viure que no depengui tant del turisme. Les Illes s’han de reinventar econòmicament, o, potser, en comptes de reinventar-se, recuperar allò que vam deixar perdre, com les indústries de la sabata i la bijuteria, que tant ens van donar i que vam deixar morir per anar cap a un sector menys esclau i amb doblers més fàcils, segons van creure molts. També hem de recuperar l’agricultura, especialment a Menorca, on la pagesia es va convertir en ramaderia i va viure massa temps dedicada a la producció de llet per a formatges industrials i va deixar perdre cultius com els del blat, les estivades, l’horticultura...

Hem de cercar fórmules perquè, a més de bons cuiners -tenim una bona escola d’hoteleria-, també hi hagi bons pagesos, bons pescadors -un altre ofici en perill d’extinció-, bons sabaters i bons bijuters. Potser hem de pensar més en la Formació Professional i tenir també bons professionals del dia a dia, per fer rodar l’engranatge d’aquesta roda econòmica que ara per ara està rovellada i que no va ni endavant ni enrere.

Continuarem cuinant, continuarem escrivint, continuarem... però fins quan? Ara és temps de solidaritat, de donar-ho tot, però també és temps d’escollir bones llavors i tenir els sembrats ben eixarcolats i, d’aquesta manera, preparar un futur immediat que, com hem dit les darreres setmanes, ja no serà com fins ara hem viscut el present.

La sostenibilitat i l’aposta pel producte local, per les energies netes i per noves maneres de fer i rebre el turisme ja estan preparades per anar a les olles, per ser cuinades i servides a taula, com aquests menús solidaris de Fra Roger.

stats