Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Quatre 'marees ciutadanes' recorren Madrid per defensar els serveis públics

La 'marea blanca' (sanitat), la 'marea verda' (educació), la 'marea vermella' (recerca) i la 'marea taronja' (serveis socials) han sortit als carrers de Madrid amb lemes com "sense lluitar, ni pa ni llibertat" o "si vols guanyar, lluita sense descansar"

La 'marea blanca' (sanitat), la 'marea verda' (educació), la 'marea vermella' (recerca) i la 'marea taronja' (serveis socials) han sortit aquest dissabte als carrers de Madrid per protestar contra el "desmantellament dels serveis públics" en una marxa que ha partit de la glorieta d'Atocha i ha arribat fins a la Puerta del Sol.

La manifestació ha començat a les 18.30 hores i ha unit les quatre 'marees', davant la impossibilitat que la 'marea blanca' realitzés la seva pròpia concentració el tercer diumenge d'abril per coincidir amb Setmana Santa, o aquest diumenge, perquè se celebra la Marató Popular de Madrid.

La marxa, a la qual també han acudit treballadors de la planta de Fuenlabrada de l'embotelladora de Coca-cola afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), ha transcorregut en un ambient festiu, en què s'han corejat lemes com "sense lluitar, ni pa ni llibertat" o "si vols guanyar, lluita sense descansar".

Entre els representants polítics que s'han sumat a la mobilització hi ha estat la secretària d'organització del PSM, Maru Menéndez, que ha assegurat que el seu partit dóna suport a aquesta marxa conjunta. "Reivindiquem els valors del model social europeu, l'estat social, la igualtat, etc., enfront  de les polítiques del PP, que l'únic que pretenen, i en tenim la prova en la Comunitat de Madrid, lamentablement, és la destrucció de tot el nostre sistema de benestar social en un atac continu als drets de la ciutadania", ha dit.

"No és possible parlar d'una sortida de la crisi sense canviar el model productiu. I, per això, la ciència, el coneixement, la innovació han d'estar en el centre de les polítiques d'un govern", ha afegit Menéndez.

Ser al carrer és "necessari"

"Seguim al carrer perquè és necessari", ha asseverat en declaracions a Europa Press un dels membres de PATU Salut i participant a la 'marea blanca', Luis López . "S'han acabat les privatitzacions d'hospitals i centres de salut, però segueixen derivant la gent a la sanitat privada, amb la qual cosa estan fent el mateix", ha lamentat. "Estem fent una campanya contra les derivacions a tot Madrid, i l'administració el que està fent és amenaçant la gent en els centres de salut, amenaçant els professionals perquè no puguin repartir la propaganda", ha afegit.

D'altra banda, la portaveu de la 'marea vermella', Teresa Moral, ha destacat la falta de finançament per a la investigació, un fet que ha ocasionat que "més de 2.000 científics en la Comunitat de Madrid hagin hagut d'emigrar o reciclar-se en el sector empresarial". "Els últims anys hi ha hagut una retallada acumulada del 36 per cent en investigació, i el 60 per cent del que s'inverteix a dia d'avui és en forma de crèdits", ha criticat Moral, que ha afegit que "l'Estat no pot deixar sense finançament la investigació pública i esperar, sense una llei de mecenatge i sense un teixit industrial tecnològic, que sobrevisqui" .

Per la seva banda, l'activista de la 'marea verda' Agustín Moreno ha resumit la manifestació com "una marxa de quatre colors però la mateixa lluita: el no a les retallades i la recuperació de la inversió". Així, ha criticat les "desenes de milers de llocs de treball "que s'han perdut amb les "retallades", i les "agressions contínues" de la Comunitat de Madrid tancant unitats en escoles infantils de 0 a 3 anys", entre altres qüestions .

Finalment, el portaveu de la 'marea taronja', Luis Rodríguez, ha demanat un "desenvolupament dels serveis socials adequat" per a un país com Espanya, i que "no tinguin a veure amb la caritat o la beneficència, coses que ja són del passat", ha declarat a Europa Press. "Hi ha d'haver professionals que sàpiguen manejar situacions complexes que s'han agreujat encara més amb la crisi", ha puntualitzat.