SEGURETAT
Societat 05/01/2019

A Palma hi ha un terç dels bombers que recomana Europa

L’associació professional denuncia que els darrers nou anys no s’ha renovat la plantilla i que en cinc se’n jubilarà la meitat

Aina Riera Serra
3 min
A Palma hi ha un terç dels bombers que recomana Europa

PalmaManca d’efectius dins la plantilla dels Bombers de Palma, d’organització interna, de renovació de vehicles i de manteniment del parc de Son Malferit són algunes de les reivindicacions que aquesta setmana ha fet públiques l’Agrupació Professional dels Bombers de Palma (APBP). La principal, però, se centra en l’escàs nombre de bombers que tenen els tres parcs de Palma. En total, hi ha un terç dels efectius que recomana la Unió Europea, que assegura que la ràtio adequada és d’un bomber per cada mil habitants, segons la regulació UNE-ISO 37120 de ‘Desenvolupament sostenible de comunitats. Indicadors per als serveis de les ciutats i la qualitat de vida’, amb data de maig de 2015. A Palma hi ha un bomber per cada tres mil ciutadans i la situació empitjora els mesos d’estiu, segons expliquen des de l’Agrupació.

Tanmateix, el fenomen no és nou ni és exclusiu de Palma. Segons Javier Palmer, membre de l’APBP i delegat de riscos laborals, la majoria dels municipis de tot l’estat espanyol presenten una mancança important de personal i la ràtio de mitjana en l’àmbit estatal és d’un bomber per cada dos mil habitants. “Des del govern de Madrid estan obstinats a reforçar les UME (Unitats Militars d’Emergència), perquè han de donar feina a tots els militars que han acabat la carrera. Sembla que volen deixar morir els cossos de Bombers de cada localitat”, denuncia Palmer.

Expliquen que a Palma la plantilla “teòrica” és de 263 places, incloent-hi totes les categories, mentre que la real és de 190 places cobertes. A més, asseguren que un 70% dels efectius tenen més de 45 anys i que en els propers cinc anys es podria jubilar gairebé la meitat de la plantilla. “Les darreres oposicions varen ser el 2012, moment en què varen entrar sis bombers, però fa nou anys que no s’incorpora personal”, declara Sergi Morcillo, portaveu de l’agrupació.

“Actualment, el servei de Bombers de Palma recau en les hores extra que feim, ara com ara, de manera voluntària”, explica Sergi Morcillo. Assegura que hi ha bombers que arriben a fer fins a 400 hores extra a l’any, tot i que legalment el límit són 80. Javier Palmer hi coincideix i apunta que les hores extra haurien de ser per a serveis extraordinaris, com per exemple en casos com la torrentada de Sant Llorenç, però no per cobrir serveis estructurals que pateixen una mancança crònica de personal. “Allò que no pot ser és que per a serveis estructurals que requereixen vint-i-dos bombers, només n’hi hagi quinze”, declara Palmer. Això suposa que alguns bombers arribin a fer cinquanta-sis hores a la setmana.

L’esperada llei del foc

Una de les esperances del Parc de Bombers de Palma recau també en la llei del foc, una de les promeses electorals de l’equip de govern actual. Segons aquesta norma, s’havien d’establir uns mínims d’un bomber per cada mil o mil cinc-cents habitants. L’octubre passat el Govern va ultimar-ne un esborrany i ara està pendent que els consells insulars en revisin el contingut. Tot i això, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ja va dir que no podien assegurar que la llei estigués llesta per a aquesta legislatura. Els Bombers de Palma afirmen que el marc legal de la llei del foc permetria dotar els cossos de Bombers dels recursos humans que calen per cobrir les necessitats.

Hi ha també pendent la convocatòria d’unes oposicions que preveuen la incorporació de dotze efectius. La Regidoria de Seguretat Ciutadana no vol valorar unes reivindicacions que, apunta, es repeteixen des del principi de la legislatura. Fonts de la Regidoria tan sols indiquen que estan pendents que el tribunal de l’oposició estableixi les dates dels exàmens. Per part seva, els bombers es queixen dels retards en la publicació de les llistes.

Vehicles antics

Una altra de les reivindicacions dels bombers del parc de Son Malferit és que no disposen dels vehicles adequats. Només tenen un vehicle amb autoescala que té vint-i-set anys d’antiguitat, que no disposa de cinturons de seguretat i que pot anar a una velocitat màxima de 50 quilòmetres per hora i ha d’aturar-se a tots els semàfors. “Hi ha companys que han de conduir tots sols aquest vehicle, sense cinturó de seguretat, i si no saben l’adreça on hi ha l’incendi, han d’aturar-se per mirar la guia dels carrers, perquè no poden viatjar amb un copilot que els pugui ajudar”, afirma Sergi Morcillo. La Regidoria de Seguretat Ciutadana assenyala que estan a punt de licitar un nou vehicle amb autoescala, el preu del qual oscil·la entre els 800.000 i els 950.000 euros.

stats