Des del 1985 no havia plogut tants de dies en un mateix mes a Palma

Aquest dissabte ha estat la tretzena jornada de novembre en què s'ha registrat una precipitació de com a mínim un litre per metre quadrat

Durant el novembre d'enguany no ha plogut gaire, però sí que ho ha fet moltes vegades. Aquest dissabte, de fet, ha estat el tretzè dia del mes en què s'ha registrat una precipitació de com a mínim un litre per metre quadrat a l'aeroport de Palma. Això no havia passat des de l'abril de 1985, malgrat que el febrer de 1974 hi va ploure 14 dies. El novembre dels anys 2008, 2011, 2013 i el 2014 hi va haver deu o fins a una dotzena de dies amb precipitacions. Pel que fa als mínims històrics, el 1973 no va ploure cap vegada durant el mes de novembre i els anys 1981 i el 2006 només ho va fer en una ocasió. 

El meteoròleg i membre honorífic del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC-UIB), Agustí Jansà, explica que la mitjana de dies de pluja superior o igual a un mil·límetre d'aigua, al mes de novembre, és de 6,2 dies. També recorda que el novembre encara no ha acabat i hi pot haver més dies de precipitacions. D'altra banda, la quantitat d'aigua recollida durant aquest mes és de 75 mil·límetres enfront dels 55 habituals, de manera que també hi ha "superàvit".

Sobre les possibles causes, Jansà afirma que entre el primer i el 20 de novembre hi ha hagut molta activitat ciclònica a l'Atlàntic oriental que s'ha estès per gran part del sud-oest d'Europa, mentre que a Rússia s'han registrat molts anticiclons.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF