ENTREVISTA

"Interpreto la Veneno quan feia la transició, com jo ara. És molt ‘heavy’"

Nascuda a Girona fa 27 anys, King Jedet s’ha convertit en una figura imprescindible de les xarxes socials en els últims anys

Nascuda a Girona fa 27 anys, King Jedet s’ha convertit en una figura imprescindible de les xarxes socials en els últims anys. Criada entre l’Escala i un poble de Granada anomenat Polícar, viu actualment a Madrid, on treballa molt i de moltes coses. Algunes relacionades amb la seva influència a les xarxes -té més de 200.000 seguidors a Instagram- i d’altres vinculades al seu polifacètic perfil artístic.

Jedet actua, canta i també escriu. Fins que al maig surti el seu pròxim llibre, Efecto mariposa (Penguin Random House), el seu projecte més immediat és Veneno, una sèrie dedicada a la pionera transsexual andalusa Cristina Ortiz, la Veneno. Parlem amb Jedet durant Queer Me Out, la jornada que anualment l’Hotel W de Barcelona dedica al col·lectiu LGBTIQ+ i que enguany ha estat centrada en el col·lectiu trans.

Com va començar el teu èxit a les xarxes?

Andrea Compton, que ara és youtuber i llavors era viner, quan vaig començar a vestir-me amb roba associada a les noies o a maquillar-me, em va dir que estaria bé que ho pugés a Instagram perquè ajudaria molt gent sense referents o que no s’hi atrevia. Vaig pujar vídeos i la gent va començar a mirar-se’ls. [...] Aleshores érem literalment tres els nois que ens maquillàvem a Instagram.

Repetiries?

No em ficaria en tantes polèmiques. Però sense polèmiques no series tu, no? Series com la resta d’ influencers .

És que jo soc molt lianta... He anat aprenent coses que no sabia. I si les hagués sabut, ho hauria gestionat tot millor i, en algunes ocasions, no m’hauria fet mal.

Artísticament, fas de tot i tens èxit en tot. On és el secret?

Faig de tot, sí. A vegades penso que ho faig tot malament i que no tinc talent. I de cop penso: “En realitat, m’ha sortit tot bé”. [...] Però no sé per què, t’ho juro... Sempre he pensat que pel que fa a talent soc una persona molt limitada, però soc molt resolutiva. Sempre he dit que soc com Victoria Beckham, que mai ha destacat en res però que sempre se’n sap sortir per alguna banda.

Seràs la Veneno. Que fort...

Seré la Veneno més jove [a la sèrie apareixen tres etapes vitals de la vedet]. És molt maco perquè estic fent la transició i faig l’època en què ella estava fent-la també. El personatge la fa a la vegada que jo a la vida real. És molt heavy.

Impossible no identificar-s’hi, no?

M’ajuda molt, perquè ella tenia molta força. Jo potser soc més insegura i agafar-me a aquest personatge m’ajuda molt a poder tirar endavant.

T’acompanya...

És una situació complicada emocionalment, psicològicament, físicament, econòmicament, socialment... Però tinc molta sort perquè tinc un entorn molt bo i, a mes, tinc feina. Moltes amigues meves s’han de prostituir per pagar-se la transició...

Com et vas quedar quan et van dir que t’agafaven?

Quan m’ho van dir vaig plorar molt, no m’ho podia creure. [...] Amb la sèrie hi havia alguna cosa espiritual, els deia a les meves amigues que si no m’agafaven m’enfonsaria per sempre. “Ho faig gratis però que m’ho deixin fer”, els deia.

¿És encara més difícil d’interpretar la Veneno si la idolatres?

El que m’està provocant això és que sento tant de respecte, tanta admiració i l’estimo tant, que m’esforço el triple. Cada dia preparo l’accent, en miro vídeos... Vull que estigui orgullosa. Si no fos ella, ho podria fer bé perquè he estudiat quatre anys art dramàtic però no seria el mateix.

Tot i això, ¿pot ser que el canvi físic hagi sigut el més dur? Has perdut 20 kg.

Ho odio. Entrenar-me m’agrada, però no m’agrada gens estar a dieta. Hi ha poques coses a la vida que em facin feliç i una és menjar. Per tant, em vull seguir entrenant. A més, amb les hormones em posaria com un porc si no m’entrenés. Però no vull estar a dieta. És que peso el bròquil! Et sembla normal?

¿ Creus que la sèrie pot canviar la imatge que molts tenen de la Veneno?

Jo crec que la sèrie servirà perquè la gent no es quedi amb el que hi ha d’ella a YouTube. Ella és més que una frase graciosa. Hi ha una història i un rerefons profund. I la sèrie ho reflectirà molt bé.

Gràcies per presentar-los Jeanette als més mil·lennials a través del disc de Cecilio G, per cert. ¿Hi haurà altres col·laboracions amb ell?

Jeanette és una de les meves preferides de sempre i la cançó Por qué te vas? era una preferida de sempre també. Quan la vaig acabar de gravar l’hi vaig enviar. A ell li va agradar tant, que em va demanar posar-la al seu disc perquè diu que no sap acomiadar-se. Em va dir que aquesta cançó era perfecta per tancar el seu disc i l’hi vaig regalar.

Sempre que hem intentat fer alguna cosa junts al final no hem pogut. Com que som persones que creiem que tot ha de fluir i no volem forçar res... Està pendent. Algun dia sorgirà. Tampoc m’aixeco pensant en això. Però sí. L’estimo molt.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF