Jutges i fiscals acusen el Ministeri d'obstaculitzar el seguiment de la vaga

S'han suspès 253 judicis i declaracions previstes, dels jutges han fet vaga un 53,62% de la plantilla

"Volem deixar constància que el Ministeri posa tots els obstacles possibles perquè l'opinió pública no conegui les dades de la repercussió de la vaga i s'han donat instruccions perquè no se'n certifiqui la incidència". Són paraules de Jaime Tártalo, representant de l'associació de jutges Francisco Vitoria.

Poc després però, han certificat que aquest dimarts s'han suspès 253 judicis i declaracions de les previstes i han comptabilitzat que 74 dels 138 jutges que hi ha, han secundat la vaga, un 53,62%.

Tártalo ha comparegut pel matí amb representants d'altres associacions, també de fiscals, per explicar que la vaga de dia 22 "és el colofó" de les concentracions que s'han anat fent els dijous de les setmanes anteriors. "Era la manera de manifestar el nostre rebuig al sistema", ha dit. 

La suspensió de judicis és "massiva", han senyalat. 

A Mallorca, en el partit judicial de Palma, els òrgans unipersonal han seguit l'aturada 42 jutges i magistrats dels 62 en actiu, a Inca 7 dels 8; i a Manacor, 5 de 8.

A Eivissa 8 dels 12 jutges han fet vaga i a Menorca, 2 dels 4 a Maó i a Ciutadella 1 dels 3 que hi ha.

A excepció de les guàrdies, les mesures cautelars, els actes relacionats amb els drets fonamentals, els detinguts o la violència de gènere, s'ha paralitzat tota l'activitat judicial a les tres illes.   

De moment, "no sabem quina serà la resposta del Ministeri o si considerarà que ja s'ha arribat al final", dubten. En qualsevol cas, assenyalen la necessitat "d'obrir negociacions reals per arribar a un acord", perquè fins ara només s'ha fet "maquillatge". 

Volen una millora de l'Administració de Justícia i del servei que es dona als ciutadans. Víctor Fernández, de l'Associació de Professionals de la Magistratura (APM), ha explicat que als 14 punts inicials de les reclamacions se n'hi han afegit quatre més ateses "les necessitats del Ministeri fiscal". Les peticions són les següents: la garantia de la independència del sistema amb modificacions en els nomenaments dels jutges en la carrera judicial; millores tècniques del sistema; l'adequació de les plantilles judicials a les ràtios europees; la convocatòria de noves places, "que no sigui esporàdica sinó un compromís anual per cobrir les vacants que hi hagi"; la protecció dels drets dels fiscals i jutges amb una fixació de les càrregues de feina i i una nova fixació de l'àmbit retributiu. 

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF