Publicitat
Publicitat

ENERGIA

El Govern negociarà amb REE per desviar l’alta tensió d’Alcúdia

Estudiarà el cost del canvi de projecte i les possibles indemnitzacions

El Govern negociarà el canvi de traçat del cablatge d’alta tensió del Port d’Alcúdia amb Red Eléctrica Española perquè no passi per dins el nucli urbà, sinó per la via de circumval·lació. A instàncies de la Conselleria de Territori, Mobilitat i Energia, també elaborarà un estudi econòmic sobre el cost i les possibles indemnitzacions que podria suposar la modificació del projecte. Així es decidí ahir durant una reunió mantinguda entre representants del Consistori i el director general d’Energia, Joan Groizard.

“La voluntat polítitica per canviar el traçat hi és”, indicà el regidor de Relacions Institucionals, Joan Gaspar Vallori. Properament, es durà a terme una reunió a tres bandes entre Ajuntament, el Govern i REE. Aquest assumpte ha estat un dels primers temes abordats pel nou equip de govern alcudienc (El Pi i PSOE), que també ha mantingut trobades amb la consellera insular de Carreteres, Mercedes Garrido, qui garantí la disposició de la zona de servitud de carreteres perquè hi passi el cablejat; amb represenants de l’empresa i amb el conseller de Territori i Energia, Joan Boned.

La lluita dels pares

Les associacions de pares i mares d’Alcúdia han liderat la mobilització contra aquest projecte. En tingueren la primera notícia a final de febrer, quan les obres ja havien començat i estaven a punt d’arribar al carrer de davant el CEIP Norai. Des d’aleshores, han aconseguit implicar-hi tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament i han organitzat diverses accions perquè la protesta no caigui en l’oblit: una caminada fent el recorregut del cablejat o la instal·lació d’una paradeta informativa el dia de la fira de la Sípia, entre d’altres. El mes de maig passat, quan el Govern havia donat permís a REE per fer 15 metres de síquia al carrer Mare de Déu del Carme, on hi ha l’escola, es posaren davant les màquines i les aturaren.

Malgrat això, fa tres mesos el delegat de Red Eléctrica Española a les Balears, Eduardo Maynau, va declarar a l’ARA Balears que l’empresa fa comptes continuar amb el traçat per dins el municipi.

Durant tots aquests mesos de protesta, els pares i mares no han aconseguit accedir a l’expedient complet del projecte i tampoc no han rebut una resposta clara de per què es va decidir fer el traçat per dins el poble i no per la carretera que, a més, és el camí més curt. Una de les sospites era que REE tenia interès a comercialitzar l’excedent de la fibra òptica, que s’instal·la conjuntament amb el cablejat d’alta tensió.

Les obres d’instal·lació de la línia elèctrica soterrada que ha d’unir les estacions de Sant Martí i Alcanada estan paralitzades provisionalment fins al 31 d’octubre, la data a partir de la qual es podrien reiniciar, tal com marca l’ordenança de renous municipal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF