El Govern destina 70.000 euros a noves ajudes al sector del trot

Les subvencions aniran a càrrec del pressupost del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba)

El conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el director general d'Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, han presentat aquest dijous la nova línia d’ajudes per al foment del sector del trot. Preveu una despesa màxima de 70.000 €, que aniran a càrrec del pressupost del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba).

Les ajudes es distribueixen en dues parts: per una banda, 35.000 € són per sufragar la inscripció de cavalls nascuts a les Illes Balears en el llibre genealògic de la raça equina trotador espanyol, i per altra banda, 35.000 € estan destinats a despeses derivades de controls antidopatge al trot. S’hi inclou la compra d’equips de controls antidopatge; els honoraris i desplaçaments del veterinari i el comissari de cursa (encarregat de verificar i controlar les extraccions efectuades); el transport de les mostres al laboratori i l’organització de quarantenes, inclosa la contractació del personal de seguretat necessari.

En el primer cas, seran subvencionables les inscripcions que s’hagin dut a terme des de l’1 de gener de 2018. En el segon, seran subvencionables les despeses efectuades i pagades des de la data de presentació de la sol·licitud fins dia 31 de desembre de 2019. Per a totes les ajudes els interessats poden presentar les sol·licituds fins al 31 de gener. 

Vidal ha destacat que, amb aquesta convocatòria, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca atén, finalment, una reivindicació històrica del sector. A més, ha subratllat la importància del cavall com a puntal per a la subsistència de la ramaderia i de l’agricultura. Aquest darrer sector, ha recordat, és el que ha d’abastar menjar (cereals, farratges i palla) per mantenir la població autòctona de cavalls.
 
Així mateix, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha recordat en un comunicat que la reforma de la Llei agrària de les Illes Balears considerarà la ramaderia com un sector estratègic de la política agrària de les Illes Balears. "La cria en puresa de races equines adequades i la millora genètica implícita ha de ser un objectiu prioritari de la Conselleria, ja que constitueix una condició necessària per assegurar la qualitat i el nivell que exigeix la Unió Europea", ha destacat.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF