Publicitat
Publicitat

Espanya, el segon país europeu amb menys capacitat per reduir la pobresa infantil

Les ajudes socials espanyoles redueixen el risc en només 6,9 punts, mentre que a Irlanda la reducció és de 32 punts

Espanya és el segon país europeu amb menys capacitat per reduir la pobresa infantil a través de les ajudes socials, només per darrere de Grècia, segons un informe de Save the Children. Les ajudes socials espanyoles redueixen el risc en només 6,9 punts, mentre que a Irlanda la reducció és de 32 punts.

A Europa, l'any 2012, gairebé 27 milions de nens estaven en risc de pobresa. Segons l'ONG, aquest fenomen està "estretament relacionat" amb l'insuficient suport econòmic del sistema de benestar, juntament amb les "pobres condicions laborals dels pares".

L'estudi 'Pobresa infantil i exclusió a Europa' constata que l'efectivitat de les intervencions estatals redistributives –tant en nivell de despesa com en transferències socials específiques per a la infància– representa "un factor important" que influeix en la pobresa infantil a tot el continent, juntament amb l'ocupació.

Els estats amb menys nens en situació de pobresa (països nòrdics, Àustria, Eslovènia i Holanda) són els que tenen una despesa específica "per abordar les causes profundes de la pobresa infantil". En canvi, les polítiques estatals en països com Grècia, Itàlia, Espanya, Polònia, Romania, Bulgària i Portugal tenen "un baix impacte" en la reducció del risc de pobresa, d'entre 3 i 8 punts abans i després de rebre les ajudes socials.

A Espanya, abans de les prestacions socials, el percentatge de nens que viu sota el llindar de la pobresa és d'un 36,8%. Després de rebre les prestacions socials, és d'un 29,9%. Així, segons remcarca Save the Children, les ajudes socials només han reduït la pobresa de la infància en 6,9 punts. Aquesta xifra situa Espanya a la cua d'Europa, després de Grècia, amb 2,9 punts.

Després d'Espanya, se situa Itàlia (7,1 punts), Polònia (7,4 punts), Romania (7,6 punts) i Portugal (7,9 punts) mentre que Irlanda, un país que segons l'ONG ha patit una situació similar a la d'Espanya, ha aconseguit disminuir el risc de pobresa amb les ajudes socials en 32 punts, seguida del Regne Unit (26,1) i Luxemburg (23,2).

En aquest sentit, Save the Children recorda que Espanya té un 29,9% de la infància vivint sota el llindar de la pobresa relativa –que fa referència als ingressos a les llars–, percentatge només superat per Romania. La taxa de nens en risc de pobresa i exclusió social és encara més gran, un 33,8% (més de 2,8 milions), com ja va constatar l'organització en un estudi anterior.

Situació inacceptable

El director general de l'ONG, Andrés Conde, ha denunciat que la situació a Espanya és "inacceptable" i que la pobresa dels nens és un "problema d'Estat". "La situació és d'urgència i reclamem mesures d'urgència", ha assenyalat en la presentació de l'estudi.

El percentatge de menors que viu en llars que gasten més del 40% dels ingressos disponibles en costos de la llar és d'un 20,5%, mentre que la mitjana de la UE és d'un 11%. A més, a Espanya els nens tenen 7 punts més de probabilitats de ser pobres que els adults, una de les xifres més altes dels països europeus, superada per Luxemburg, el Regne Unit, Malta, Hongria i Romania.

En l'informe, l'ONG assegura que la probabilitat que un nen estigui en risc de pobresa o exclusió està també determinada pel país de naixement dels pares. Sobre aquest aspecte, ressalta que Espanya és l'estat en què la diferència en risc de pobresa entre nens amb pares nascuts en un país estranger i aquells els progenitors han nascut en el vell continent és més gran (26 punts).

Pel que fa a l'abandonament escolar prematur, remarca que Espanya el lidera amb un 24,9%, seguit de Malta (22,6%) i Portugal (20,8%). L'ONG demana a l'executiu ampliar quantitativament la prestació a les famílies amb fills a càrrec, que sigui compatible amb altres ajudes i que s'ingressi cada mes.

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF