Publicitat
Publicitat

PLANIFICACIÓ

Eivissa vol posar fi al caos

El president del Consell reconeix que l’illa ha evolucionat d’una manera “descontrolada”

Controlar les activitats econòmiques, els recursos naturals i els serveis a la ciutadania per tal de posar fi al desbordament que hi regna des de fa anys, especialment durant els mesos d’estiu, a Eivissa: aquest és l’objectiu del nou equip de govern del Consell d’Eivissa, capitanejat pel president Vicent Torres. “Estam al límit durant certs mesos a l’any”, reconeix Torres.

El màxim dirigent de l’administració insular ja va fer un al·legat davant la presidenta del Govern, Francina Armengol, en el seu discurs del Vuit d’Agost, a favor de finalitzar el descontrol de l’illa. Així mateix, va instar a aconseguir més “autogovern i capacitat de gestió” per posar fi a les amenaces que sobrevolen l’illa d’Eivissa, entre les quals destaca la sequera, el col·lapse dels serveis d’atenció al ciutadà i la degradació dels espais naturals i el patrimoni.

En aquest sentit, Torres feia referència no només a la necessitat de planificar un creixement urbanístic “sostenible i ordenat”, sinó també a posar fi a l’intrusisme en tots els àmbits econòmics i a incrementar la protecció del medi ambient, “que estam saturant”.

Motivacions del col·lapse

Per Torres, el col·lapse en què es troba l’illa d’Eivissa té diverses motivacions. Entre aquestes, hi ha el “maltractament” per part de l’Estat a l’hora d’invertir en noves infraestructures a l’illa o la manca de planificació des de fa dècades a l’hora de créixer i de pensar quin model d’illa es buscava. Però a aquestes dues raons, també s’hi han de sumar, segons el president insular, “la manera de governar d’alguns partits polítics”, fent referència explícita al Partit Popular. “Hi ha partits que obren més la porta a activitats noves, que s’escapen una mica de la legalitat, i el PP ha neoliberalitzat certes lleis, que ens provoquen un problema de descontrol”, afirma Vicent Torres.

El president de la màxima institució insular reconeix que l’illa ha evolucionat d’una manera “descontrolada” per la falta de realitzar una fotografia de l’Eivissa del futur. Per això, ara creu convenient realitzar una fotografia fixa de com volen els eivissencs l’illa d’aquí a 30 anys.

A tall d’exemple de la “neoliberalització” del Partit Popular, el president del Consell fa referència a la regulació dels habitatges turístics. “Està molt bé obrir el tema, però el Consell té les competències en ordenació i ha de tenir una capacitat d’inspecció per saber quins serveis estam oferint en aquests habitatges. Obrim el meló, però després no tenim capacitat de controlar. Hi ha vegades que és millor ser una mica més restrictiu però tenir les coses controlades”, assenyala Torres, qui esmenta la llei turística, la del sòl i l’agrària com a mostra de com el PP “ha obert la mà més del compte”.

Torres assegura que una de les amenaces que més preocupa al nou equip de govern i que s’ha de tallar com més aviat millor és l’“intrusisme en general”. El president insular recalca que hi ha molts empresaris que tenen problemes perquè altres empreses estan fora de la llei: “L’administració està obligada a vetllar per l’interès de la gent que ho fa bé”, assenyala. Però, per contra, el Consell lluita contra l’ínfima capacitat d’inspecció que té. “La nostra capacitat és molt limitada i hem de buscar la col·laboració d’altres administracions. El que no pot ser és que tinguem una illa on qualsevol pot venir aquí a fer el que li doni la gana i al marge de la legislació, perquè arribarà un moment en què les activitats il·legals controlaran l’illa”.

Reptes

Més protecció del medi, no només terrestre, també marí, i posar fi a l’ancoratge descontrolat d’embarcacions, augmentar la prevenció per evitar incendis als boscos, disposar d’un sistema de depuració d’aigües correcte i unes infraestructures hídriques adequades a les necessitats de la població, eradicar els taxis pirata, millorar el transport públic i controlar la intensitat aèria existent els mesos d’estiu són alguns dels reptes que s’ha marcat el nou equip de govern del Consell d’Eivissa. “Tenir moltes facilitats legals està molt bé, però evidentment nosaltres hem de protegir l’interès general”, hi insisteix Torres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF