Societat 01/09/2018

Deures fets i altres de pendents a les entranyes de Palma

Comença el setembre i són molts els projectes que encara s'han d'executar

Aina Riera Serra
4 min
Deures fets i altres  de pendents a les entranyes de Palma

PalmaDESMANTELLAMENT DE SON BANYA

Un dels projectes més esperats, a càrrec de l’Ajuntament de Palma, és el desmantellament de Son Banya, que va iniciar-se el passat 26 de juliol amb la demolició de tres habitatges. Durant els propers sis mesos, Cort té previst esbucar 45 habitatges i reubicar 17 famílies que deixen el poble de manera voluntària.

S’espera que durant aquest mes de setembre es puguin reprendre les obres d’esbucament i es concreti el reallotjament de la resta de famílies.

Les tres que varen abandonar el poblat el passat juliol ja han estat reubicades, tot i que el consistori ha preferit no especificar en quin barri.

REHABILITACIÓ DEL PARC DE LA MAR

Damunt la taula hi ha el pla de rehabilitació del parc de la Mar, que data de 1984, i que Cort confia finançar amb l’Impost de Turisme Sostenible que podria aportar 4,8 milions d’euros. Les principals intervencions seran la renovació del trespol, actuacions a les columnes de formigó, a les baranes i a l’enllumenat públic, entre d’altres. Tot plegat afectarà uns 40.000 m2 de superfície.

D’altra banda, Cort vol implantar un sistema de rec automàtic amb l’objectiu d’estalviar aigua.

Tot i això, la licitació de les obres no s’adjudicarà fins a l’octubre de 2019.

DEPURADORA DEL COLL D’EN RABASSA

Una de les assignatures pendents d’Emaya és la renovació de les instal·lacions de la depuradora del Coll d’en Rabassa. L’objectiu és solucionar el problema de saturació del sistema, que s’agreuja els dies de pluja i que ha provocat aquest estiu diversos vessaments d’aigües brutes a les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí.

Emaya ha presentat el projecte d’un nou col·lector, que recollirà les aigües brutes i les canalitzarà fins a la depuradora. Aquest col·lector farà 32 quilòmetres de llarg i dos metres de diàmetre i es col·locarà a una profunditat de vuit metres.També es vol construir un nou dipòsit de recollida d’aigües pluvials, que recollirà la primera mitja hora de pluges, que són les que carreguen la major quantitat de contaminants. Les obres del col·lector i del nou dipòsit sortiran a licitació i podrien començar a final de 2018.

Pel que fa a la depuradora, la regidora Neus Truyol, va assegurar que el finançament de les obres anirà a càrrec de l’Estat, que no hi ha data fixada i que es preveu un cost d’entre 80 i 120 milions d’euros.

Comença el setembre i són molts els projectes que encara s’han d’executar. A partir de setembre el Consistori palmesà reprèn la seva agenda. Però per a algunes de les propostes es necessitaria una segona legislatura

LA FAÇANA MARÍTIMA, AMB EL DISTRICTE DIGITAL

A l’inici de la legislatura es va presentar el projecte de remodelació de tota la primera línia de Palma, l’ anomenat Programa Ramon Llull 2030, i que incloïa la creació d’un districte digital al barri de Nou Llevant, la reforma integral de l’edifici de Gesa, la remodelació del moll vell i la creació d’un boulevard al passeig marítim, entre d’altres intervencions.

Aquest projecte havia d’aprofitar la doble revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de Palma i del Pla Director de l’Autoritat Portuària. De moment, però, la revisió del PGOU està en tramitació. El passat gener es varen aprovar els plecs per a la contractació d’un equip tècnic que s’ha de fer càrrec d’aquesta revisió. Tanmateix, Cort no preveu que aquesta revisió pugui estar llesta abans del mes de maig de 2019.

Pel que fa al boulevard del passeig marítim, les empreses que vulguin optar i presentar-se a la licitació de les obres ho poden fer fins al 14 de setembre. Amb aquest projecte, Cort pretén reduir un carril de cada sentit, amb la qual cosa es preveu minvar el trànsit dels vehicles, alliberar espai per als vianants i augmentar el nombre de places d’aparcament.

BOSC URBÀ AL CANÒDROM

El passat 27 de juliol una grua va començar a desbrossar el terreny de l’antic canòdrom de Palma, que el consistori vol convertir en el primer bosc urbà de Palma. El pressupost total de la Falca Verda, a càrrec de l’empresa adjudicatària Urbia, és de 800.000 euros.

L’Ajuntament preveu la sembra de 290 arbres joves d’espècies autòctones i mediterrànies, com pins, alzines, roures, plàtans, oliveres i lledoners, entre d’altres.

Durant aquest mes d’agost s’han començat a construir alguns dels monticles d’aquest futur bosc amb els enderrocs de les antigues edificacions. La mescla de pedra i de formigó facilitarà el drenatge del terreny i el creixement de les diferents espècies vegetals. A més, es preveu utilitzar la mateixa terra del redol.

La intenció és que aquest bosc, que pretèn ser el nou pulmó de la ciutat, estigui llest de cara l’any que ve, tot i que se’n desconeix la data exacta.

Deures fets i altres  de pendents a les entranyes de Palma

MOBILITAT CARRILS BICI

Aquesta setmana l’Àrea de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma ha començat a senyalitzar el nou carril bici que unirà la carretera de Valldemossa amb el parc de la Riera. El nou carril connectarà l’eix Jacint Verdaguer amb el camí de Jesús i permetrà tancar la segona ronda de la xarxa ciclista de Palma.

Segons l’Ajuntament, els veïns i les veïnes afectats per aquesta nova infraestructura ja han estat informats de l’inici de les obres a través dels tècnics del Districte Nord i amb un fulletó que s’ha distribuït a la barriada.

La intervenció compta amb un pressupost de 52.527 euros, que permet habilitar 1.429 metres nous de carril bici. Aquesta obra va ser una de les propostes més votades a l’edició dels pressupostos participatius de 2017.

Actualment, hi ha 84 quilòmetres de carril bici a Palma.

stats