QUÈ ES COU PER MENORCA?
Societat 15/02/2019

Declaració de Ses Quarterades

Bep Al·lès
3 min
Declaració de Ses Quarterades

GastrònomL’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, adherida a PIME Menorca, organitza la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques del Peix, en què el peix i el marisc són els ingredients protagonistes dels restaurants participants.

L’esdeveniment gastronòmic tindrà lloc dos caps de setmana, com ja és habitual, amb un menú especial de migdia a base de peix i marisc com a ingredients principals. El menú es podrà degustar divendres, dissabte i diumenge, durant els dos darrers caps de setmana de febrer. Concretament els dies 15, 16, 17, 22, 23 i 24 de febrer.

El menú de les Jornades Gastronòmiques de Peix serà diferent en cada un dels onze restaurants que hi participen, cosa que dona opció a fer una ruta gastronòmica per tota l’illa. Els menús es podran consulta a la web www.gastronomiamenorca.es. Així mateix, es recomana que, en reservar taula, es consulti el menú de cada dia ja que es tracta de producte fresc.

Es podran tastar plats tan desitjables i típics com la caldereta de peix de roca amb fideus i gambes, el perol de rajada amb patates i tomàtiga al forn i arròs brouós de marisc, entre molts d’altres.

Participants

Els establiments participants per poblacions són Cafè Balear, Can Lluís, Magi 24 i Blat i Raïm, de Ciutadella; Mesón Rias Baixas, de Ferreries; Ca n’Aguedet, Hostal Restaurant Jeni i Molí d’Es Racó, del Mercadal; Can Joanet i Hotel Port Maó, de Maó, i Sa Pedrera d’es Pujol, de Sant Lluís.

Però el més important d’aquestes jornades és que molts dels restaurants participants oferiran peixos que no hi sol haver de manera habitual a les seves cartes, i és per açò que aquesta iniciativa de PIME és una bona eina per donar a conèixer i fomentar el consum d’altres peixos que podem trobar diàriament a plaça i que, bé per desconeixement, bé perquè no els valoram prou, bé perquè no sabem com donar-los joc als fogons, no els solem consumir.

Manca encara fer molta pedagogia del peix, del consum del peix de les Illes, d’apostar més fermament per aquells peixos que fa tres o quatre dècades formaven part de la dieta dels menorquins com el gerret, la càntera, la morruda, els pagells, els serrans, les vaques, les aranyes, les rates, les escórpores, el congre, la morena, el verat, el graneu, el gató, la rajada... i també marisc com els crancs i les cabres de fonera, que donen un gust exquisit a les calderes i als arrossos. També podem guaitar el receptari antic i recuperar cuinons com els fideus amb gató o amb rajada, els pagells al forn, una panadera de morena, un congre amb fesols, uns verats amb tomatigat i pebres al forn, un bullit de rates, escórpores i aranyes amb les seves patates, mongetes verdes i pastanaga... La nostra cuina del peix i del marisc és rica i variada. Va molt més enllà de les calderes de llagosta, de rap o de gambes, més enllà dels anfossos, déntols i pagres, perquè tenim peixos molt més assequibles per a les nostres butxaques que podem fer torrats, bullits, en caldera, al forn amb patates, en panadera, amb salses com les d’ametlles, de tàperes o amb fesols, que, ben segur, quan les recuperem ens adonarem que els nostre paladar encara conserva la memòria gustativa dels nostres grans i gaudirem plats ben nostres i, ja que hi som, donarem suport als pescadors locals, que prou falta els fa.

stats